A világ utolsó emberáldozata

A világ utolsó emberáldozata

A király halálakor feláldozzák szolgáit, hogy legyen, aki szolgálja a túlvilágon is. A gondolat, bizonyos értelmezési keretek között logikusnak hat, de valljuk meg, ilyen gyakorlatot azért leginkább az ókorból ismerünk - ha megkérdeznénk a nagyérdeműt, mikor is volt az utolsó ilyen szertartás, gyanítom a legtöbben Kr.e. több ezerre saccolnánk. A valóságban - ezt már bizonyítani is tudjuk - sokkal közelebb vagyunk hozzá, 1858-ban történt. 

Bilbao a magyarokra vár

Bilbao a magyarokra vár

Kísérletképp december 5-től a Vueling spanyol fapados légitársaság közvetlen járatot indít Budapest és Bilbao között. A legolcsóbb jegy oda vissza mintegy 150 euró lesz. Szóval, aki akar, hamarosan mehet Bilbaoba. De miért tenné? Mondjuk mert Bilbao jó hely.

A Karib-tenger kalózai élőben

A Karib-tenger kalózai élőben

Be kell vallanom, nem láttam a címben hivatkozott opus egyetlen részét sem. Általában nem szoktam ilyen filmeket nézni, és amit hallottam róla nem győzött meg. Most viszont már nem is kell - ami érdekes lehetett, azt láttam belőle, amit nem Saint Vincenten, az Dominicán. 

Két busman fiatalember egy-egy koponyával a kezében, illetve a fején.
Nem estek a fejünkre az istenek

Nem estek a fejünkre az istenek

Az idősebbek talán még emlékeznek „Az istenek a fejükre estek” című filmre. Nem állítom, hogy ez a gyermekkori filmélmény inspirált, hogy elmenjek pár napra a busmanok közé, de sokszor eszembe jutott, így negyven év távlatából is.

Kuldiga
Észak sokadik Velencéje

Észak sokadik Velencéje

Az Észak Velencéje címért több város is verseng. Most egy meglehetősen későn, és kis eséllyel induló versenyzőt mutatunk be - ahová ettől függetlenül érdemes ellátogatni.

Ördögmúzeum, Kaunas, Litvánia
A világ legördögibb múzeuma

A világ legördögibb múzeuma

Szentségtörés-e emléket állítani a Gonosznak? Ha mégis megtesszük, az tiszta sátánizmus, vagy pusztán néprajz? Hány formában jelenhet meg nekünk a Sátán? Mit tegyünk, ha magunkba nézünk, és ott az Ördögöt látjuk? Egyáltalán Gonosz-e az Ördög?