Tejes zuzorkaleves
Újabb kedves nevű étel a régen volt, vidéki Magyarországról. Talán még valahol esznek ilyen levest, a múlt évszázadban idősek és gyerekek kedvelt vacsorája volt.
Újabb kedves nevű étel a régen volt, vidéki Magyarországról. Talán még valahol esznek ilyen levest, a múlt évszázadban idősek és gyerekek kedvelt vacsorája volt.
Recept - egyszerű mártás baromfi, nyúl vagy vadsültekhez. Igazi ínyencség, gyors és pikáns, elmélyíti a sült hús ízét.
Rusztikus perec recept, régen a paraszti kultúrában a kemencében, ma már inkább sütőben sütik. Kefir helyettesítheti az aludttejet.
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából sült lepénye. Ez a recept egy különlegesen finom, kefires tészta változat.
Recept egy egyszerű, melengető krumplis káposztaleveshez. Böjti időszakban ideális étel, laktató és könnyű elkészíteni.
Egyszerű diós laska - vagy pogácsa - kis lapos tészta, amiből hiányzik az élesztő és a sütőpor is. Ez még a régi idők sós süteménye, amit jól esik egy bögre tea mellett elmajszolni.
Aranyszínű tészta, oldalán szép ujjnyi széles világos csíkkal, házi savanykás baracklekvárral .... recept.
Érdemes kipróbálni a disznóvágások kötelező levesét. Sok zöldséggel, a még friss húsos csontból isteni, erős húslevest készíthetünk.
Szinte minden magyar tud legalább egy történetet, ami disznóvágáson történt. Ha ő maga soha nem is járt a böllérkés közelében, akkor is ismer valakit, akit már megcsapott a pörzsölt disznóbőr szaga. De ezek az emberek is egyre kevesebben vannak. Az ő emlékeiből próbáljuk meg felvázolni egy régi, dunántúli disznóvágás tradícióját.
A gyerekkort idézi fel egy jól sikerült bejgli íze. Ma már annyiféle töltelékkel lehet kapni, de szerintünk a klasszikus mákos és diós bejglivel nem ér fel egyik sem. Most ismét megosztunk egy titkos, családi receptet.
Nincs is jobb ősszel egy fahéj illatú, meleg almás süteménynél. Minden családnak van egy tuti receptje, ez a miénk. Igazi, nosztalgikus élmény.
Tegyünk egy szürke nyirkos napot komfortossá ezzel a fűszeres meleg itallal.
A fahéjszirup egy klasszikus, egyszerű szirup, édes, melengető fűszeres ízű folyadék. Ezzel könnyedén feldobhatjuk az ízvilágát koktéloknak és alkoholmentes italoknak egyaránt.
Akik igazi, falusi ízeket szeretnének megidézni a Szent Márton-napi libalakomájukon, azoknak ajánlunk egy klasszikust Zala vármegyéből.
Végre itt a szezonja a sütőtöknek. A sütőben és levesként is szuper étel azonban rejt még magában lehetőségeket.
Nemcsak távoli tájak egzotikus ételeivel tehetjük izgalmasabbá a saját főztünket, hanem a múlt elfeledett - vagy átalakított - receptjeit is használhatjuk.