Orjaleves, a húsos sertésgerinc megmentője

Szerző: | 2025. 01. 8. 21:10

Olvasási idő: < 1 perc

Furcsa nevét a disznó feldarabolásakor használt bontási mód után kapta. Az ‘orjára bontáskor’ a gerincoszlop két oldalán hosszában vágják át a szalonnát.  Ha szert teszünk némi disznó-darabra, ami inkább csontos, de még egy kissé húsos – mint például gerinccsont – akkor érdemes kipróbálni az orjalevest, a disznóvágások kötelező levesét. Sok zöldséggel, a még friss húsos csontból isteni, erős húslevest készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 2 g sertésgerinc (húsos csont)
  • 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • negyed karalábé
  • fél zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szárított vargánya (ez luxus hozzávaló, nélküle is nagyon finom)
  • 1 cikk kelkáposzta
  • sok bors és só

Elkészítés:

A húsos gerinccsontot feldaraboljuk, megmossuk és a mennyiségnek megfelelő nagyságú fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy legalább négyujjnyit ellepje. Lassan felforraljuk, vigyázva, hogy a habja bele ne főljön. Lehabozzuk, lecsendesítjük a forrást, és még 15-20 percig főzzük. Újra leszedjük a habot, beletesszük a megtisztított feldarabolt zöldséget. A hagymákat egészbe tegyük bele a levesbe, majd só és bors. Lassan főzzük. legalább 2,5 – 3 órát.

Ha elkészült kicsit ülepedni hagyjuk, finom szitán átszűrjük. Betétnek csigatésztát, cérnametéltet főzünk bele. A hűst a zöldségekkel együtt tálaljuk, ecetes tormát adunk hozzá.

Borítókép: Fortepan / Ladinek Viktor, 1946.