Furcsa nevét a disznó feldarabolásakor használt bontási mód után kapta. Az ‘orjára bontáskor’ a gerincoszlop két oldalán hosszában vágják át a szalonnát. Ha szert teszünk némi disznó-darabra, ami inkább csontos, de még egy kissé húsos – mint például gerinccsont – akkor érdemes kipróbálni az orjalevest, a disznóvágások kötelező levesét. Sok zöldséggel, a még friss húsos csontból isteni, erős húslevest készíthetünk.
Hozzávalók:
- 2 g sertésgerinc (húsos csont)
- 4 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- negyed karalábé
- fél zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szárított vargánya (ez luxus hozzávaló, nélküle is nagyon finom)
- 1 cikk kelkáposzta
- sok bors és só
Elkészítés:
A húsos gerinccsontot feldaraboljuk, megmossuk és a mennyiségnek megfelelő nagyságú fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy legalább négyujjnyit ellepje. Lassan felforraljuk, vigyázva, hogy a habja bele ne főljön. Lehabozzuk, lecsendesítjük a forrást, és még 15-20 percig főzzük. Újra leszedjük a habot, beletesszük a megtisztított feldarabolt zöldséget. A hagymákat egészbe tegyük bele a levesbe, majd só és bors. Lassan főzzük. legalább 2,5 – 3 órát.
Ha elkészült kicsit ülepedni hagyjuk, finom szitán átszűrjük. Betétnek csigatésztát, cérnametéltet főzünk bele. A hűst a zöldségekkel együtt tálaljuk, ecetes tormát adunk hozzá.
Borítókép: Fortepan / Ladinek Viktor, 1946.