Aranyszínű tészta, oldalán szép ujjnyi széles világos csíkkal, házi savanykás baracklekvárral… pont ebben az időszakban esik jól még frissen a farsangi fánk. Ez az egyik legérzékenyebb kelt tészta, de kellő odafigyeléssel, nem kapkodva – és ezzel a recepttel – nem vallunk szégyent.
Hozzávalók (kb. 20-25 fánkhoz):
- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor (a tésztába)
- 60 g olvasztott vaj
- 5 db tojássárgája (tojásokat a sütés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből)
- csipet só
- kevés reszelt biocitromhéj
- kb. 0,5 dl tej a gyúráshoz
- olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, baracklekvár
Elkészítés
A szobahőmérsékletű lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba, hozzátesszük a sót, a reszelt citromhéjat, majd egy kis mélyedésbe öntjük a porcukros langyos tejben 15 perc alatt felfuttatott élesztőt.
Hozzáöntjük az olvasztott vajat, tojássárgáját. Összegyúrjuk, ha nem elég laza, akkor öntsünk még hozzá kis langyos tejet. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
Addig dagasszuk, amíg teljesen sima, ruganyos tésztánk lesz. Takarjuk le és várjuk meg amíg duplájára kel, nagyjából 30 perc lesz.
Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra,
Kiszúróval szaggassunk fánkokat.
Ezeket letakarva 10 percig pihentessük.
És most jön az „odafigyelős” rész. Annyi olajat melegítünk forróra, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a „feneke” a lábas aljára, mert könnyen megég. Arra nagyon kell figyelni, hogy az olaj forró legyen, de ne túl forró, mert a fánk megéghet így is és sötét lesz. Érdemes szemmel tartani a sütés alatt a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
Ez az elején nem egyszerű. Ez a másik, ahol problémás lehet a sütés. A fánkok tetejét sütés előtt benyomjuk kissé, olajba helyezéskor először ez az oldala legyen alul. Ekkor fedővel süssük, így lesz szép szalagos a fánk.
Nagyjából 2-3 perc elég neki. Megfordítjuk, a másik oldalnál már nem kell a fedő, ez hamarabb, alig 2 perc alatt megsül. Figyeljük, könnyen megéghet.
Szalvétával fedett tálcára tesszük, porcukorral megszórjuk, baracklekvárt mellé vagy a tetejére. Szép levegős, könnyű fánkok lesznek.