A gyerekkort idézi fel egy jól sikerült bejgli íze. Ma már annyiféle töltelékkel lehet kapni, de szerintünk a klasszikus mákos és diós bejglivel nem ér fel egyik sem. Most ismét megosztunk egy titkos, családi receptet. Csak azért ,mert annyira finom, hogy ezt mindenkinek ismernie kell. A recept hat rúd kalácsot ad ki, és mivel jó zsíros a tésztája sokáig eláll és puha marad.
A tésztához
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 1 dkg porcukor
- 2 tojás
- csipet só
- 2 dl tej
- 10 gr élesztő
A tejbe teszünk csipetnyi cukrot, meglangyosítjuk és megfuttatjuk benne az élesztőt. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az élesztős tejet hozzáöntjük. Ha túl kemény a tészta, tehetünk még hozzá tejet, de figyeljünk oda, hogy ne legyen túl lágy. Osszuk hat cipócskára, egyenként jól gyúrjuk át őket. Letakarva hideg helyen pihentetjük egy-két órát.
A mákos töltelék
- 40 dkg mák
- 25 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- fahéj
A hozzávalókat óvatosan gyakran kevergetve összemelegítjük és hagyjuk kihűlni, mielőtt majd a tésztára kenjük.
A diós töltelék
- 40 dkg dió
- 25 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- fahéj
Ezeket is óvatosan melegítjük meg, alaposan kevergetve és később ha kihűlt, a tésztára kenjük. A hat cipócskát ujjnyi vastag lappá nyújtjuk, háromra mákos, háromra pedig diós tölteléket simítunk, majd feltekerjük. A rudakat egy felfordított, bezsírozott tepsi aljára tesszük. Egy felver tojással megkenjük, oldalaikat villával megszurkáljuk. Ezután meleg helyre tesszük pihenni fél órára. Majd újra megkenjük a kalácsokat a tojással és hideg tesszük újabb fél órára. A sütőt eközben előmelegítjük, 180-200 fokra. Végül harmadszor is megkenjük tojással a bejgliket és forró sütőbe tesszük őket. 180 fokon 35-40 percig pirosas barnára sülnek.
Borítókép: Wikimedia Commons