Itt az almás sütemények ideje

Szerző: | 2024. 11. 20. 10:46

Olvasási idő: < 1 perc

Ez egy igazi “nagyi süti”. Nosztalgikus hangulatba kerülhetünk, ha megérezzük az éppen sülő sütemény illatát. Az íze pedig maga gyerekkor.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál rum / rumaroma
  • fél citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • fél bögre darált dió
  • 35 dkg cukor
  • 1 kg alma

Elkészítés:

A lisztet a zsírral, a tojássárgákkal, a tejföllel, a rummal, a citrom reszelt héjával összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük. (Legjobb előző este elkészíteni, jót tesz neki, hogy sokáig áll.) Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a cukorral együtt közepes lángon pároljuk, Mire szépen összeesik, hozzákeverjük a fahéjat és megvárjuk, amíg kihűl. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket ceruza vastagságúra nyújtjuk és megszórjuk a darált dióval. Erre simítjuk az almás keveréket és a másik tészta részt is kinyújtjuk majd befedjük vele a tölteléket. A tésztát megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és mérsékelt lángol (alul/felül sütéssel) pirosra sütjük. Kockákra vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Borítókép: Fortepan / Zsivkov Anita – Koós Árpád / Kocsis András fényképei, 1905.

Fotók: Wikimedia Commons