Ez egy igazi “nagyi süti”. Nosztalgikus hangulatba kerülhetünk, ha megérezzük az éppen sülő sütemény illatát. Az íze pedig maga gyerekkor.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 6 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál rum / rumaroma
- fél citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- fél bögre darált dió
- 35 dkg cukor
- 1 kg alma
Elkészítés:
A lisztet a zsírral, a tojássárgákkal, a tejföllel, a rummal, a citrom reszelt héjával összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük. (Legjobb előző este elkészíteni, jót tesz neki, hogy sokáig áll.) Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a cukorral együtt közepes lángon pároljuk, Mire szépen összeesik, hozzákeverjük a fahéjat és megvárjuk, amíg kihűl. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket ceruza vastagságúra nyújtjuk és megszórjuk a darált dióval. Erre simítjuk az almás keveréket és a másik tészta részt is kinyújtjuk majd befedjük vele a tölteléket. A tésztát megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és mérsékelt lángol (alul/felül sütéssel) pirosra sütjük. Kockákra vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Borítókép: Fortepan / Zsivkov Anita – Koós Árpád / Kocsis András fényképei, 1905.
Fotók: Wikimedia Commons