Megnyitott az első eladó nélküli bolt hazánkban

Szerző: | 2024. 05. 19. 16:14

Olvasási idő: 3 perc

Automata bolt már eddig is létezett Magyarországon: a Vendobox boltjaiban több ital- és ételautomatából vehetjük meg a kívánt terméket. A most nyílt FeteKert Bolt viszont kicsit más, ugyanis ott nyílt polcok vannak, a lopásvédelem viszont biztosítva van. Alább láthatnak egy rövid videót a boltról, utána pedig olvassák el a Dívány beszámolóját.

A II. kerületi Fény utcai piac területén, annak nyitvatartási idejében vásárolhatunk a FeteKert automatizált üzletben, ahol a kezdeti időszakban még segítik az eladó nélküli vásárlást, de az tényleg elég egyszerű ahhoz, hogy menjen annak, aki egy alkalmazást tud kezelni.

A piac második emeletén jó ideje látszott, hogy készül valami: azok, akik rendszeresen vásárolnak itt, össze tudták kötni a bolttól pár lépésre található, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemeltette kávézóval a FeteKert üzletet is. Néhány napja bárki betérhet ide, hogy úgy vásároljon, ahogy korábban soha: kipróbáltuk, milyen érzés anélkül elhagyni egy boltot, hogy bárki ellenőrizné, mi van nálunk – ja, és hogy fizetnénk automata kasszánál vagy pénztárosnak.

Miután beléptél, minden automatikusan történik

A nem különösebben hivalkodó bolt fotocellás ajtajától jobbra két nyelven olvasható, mi a teendőd, mielőtt elkezdenéd a vásárlást. Először is le kell tölteni a bolt alkalmazását, melyet iOS-re és Androidra is elkészítettek. Itt gyors regisztráció után számlázási adataid mellett természetesen a bankkártyád adatait is meg kell adnod, enélkül ugyanis nem tudnák távozásod után másodpercekkel levonni a táskádba helyezett áruk árát. A rendszer 100 forintot von le tesztként a számládról.

Ha mindez megvolt, bátran lépj közelebb az ajtóhoz, amely magától nyílik, az alkalmazásban pedig egy 10 másodpercig használható QR-kód villan fel. (Akkor sincs semmi gond, ha lejárt a rövidke időkeret, mert egy koppintással generálhatsz újat.) Ezt kell a beengedőkapun található leolvasó fölé tartani, a zöld jelzés pedig megmutatja, hogy beléphetsz.

Innentől kezdve a telefonodra nem is lesz már szükség.

 

Eladó nélkül is gördülékeny a vásárlás

Odabenn jelenleg nincsenek még tele a polcok, illetve a kis üzletben található két hűtőpult is üres. Mint a helyiségben az első napokban segítséget nyújtó fiatalembertől megtudtuk, ide sajtok biztosan kerülnek majd, de erre csak a hónap második felében kerül sor várhatóan.

Hogy mi az, ami már most is van? Fűszerkeverékek, fűszerek, száraztészta, különböző olajok, teák, dzsemek, magkrémek és zöldségkrémek, szószok, üveges savanyúságok, szörpök és hasonló, tartós termékek sorakoznak a polcokon. Mindegyik ára szerepel alatta: ha szeretnéd figyelemmel kísérni, hol tartasz költésben, akkor ezt érdemes megjegyezni, mert az applikáció azt követően, hogy beérsz az üzletbe, alaphelyzetbe áll, a folyamatban levő vásárlást sajnos nem tudod nyomon követni – ez első blikkre hiányosságnak tűnik.

Arra is fel kell készülnöd, hogy nincsen kosár, és látogatásunk idején szatyrot sem kínáltak, viszont nyugodtan pakolhatsz azonnal a táskádba, már ha van nálad elég nagy.

A rendszer ugyanis azt követi figyelemmel kamerák segítségével, hogy mit veszel le a polcról, amely egyébként súlyérzékelős. Amit levettél, azt feljegyzi, amit visszateszel, azt pedig törli aktuális vásárlásodból. Még akkor is, ha rossz helyre pakoltad volna. A mennyezeten kamerák tömege figyeli, hogy minden helyzetben figyelemmel kísérhető legyen, ki mit és hova tesz. Hogy ne zavarodjanak össze, jelenleg három ember vásárolhat egyidejűleg az eladómentes üzletben.

Az árak normál színvonalúak

Az igazán okos bolt azt is tudja értelmezni, ha visszateszel egy terméket, de nem jó helyre: ekkor sem kell ellenértékét kifizetned. Az üzemeltetők záráskor bemennek az üzletbe, és mindent rendbe raknak, amit a vásárlók esetleg összekevertek.

Ami az árakat illeti, a kézműves termékeknek megfelelő, egyes esetekben akár azokhoz képest olcsóbb árakkal találkoztunk. Ne feledjük, hogy a Fény utcai piacon van a bolt, ahol onnan kilépve prémium áfonyát 8000 forint fölötti áron kínálnak, és van barack is májusban, négyezerért. A Felzárkózó települések programban szereplő, hátrányos helyzetű helységekben dolgozók munkájának gyümölcseként születő termékek azonban nem csak ebben a perspektívában nem tűnnek túlárazottnak. A speciális magolajok vagy a levendulás termékek persze nem olcsók, de ez máshol is így van.

Én 25 dkg őrölt fűszerpaprikát 1000 forintért, fél kiló parajdi sót 430 forintért, 400 gramm penne tésztát 640 forintért, fél liter levendulaszörpöt 1700 forintért vettem.

A válogatás befejeztével semmi teendőd nincs: egyszerűen kisétálsz a boltból, s amint néhány méterre eltávolodtál az ajtótól, levonják kártyádról az áruk ellenértékét. Ennyi, semmi több: ez nekem még úgy is furcsa volt, hogy több mint tíz éve használok automata kasszát ott, ahol lehet, és rutinosan vásárolok az interneten is.

Hamarosan még érdekesebb boltjuk is nyílik

A boltot, mint megtudtuk, eredetileg egy könnyebben hozzáférhető helyre tervezték volna a piacnál, azonban az újdonság jellege miatt végül úgy döntöttek, védettebb területen nyitják meg azt. Ilyen üzlet tényleg nem volt még soha hazánkban, de a következő automata bolt még különlegesebb lesz.

Másfajta termékszortimenttel, alapvető élelmiszerekkel fogják megnyitni egy apró településen, ahol nem lesz ott tíz lépésre egy máltais kávézó, ahonnan kiszaladhatnak segíteni, vagy éppen ellenőrizni. A vállalás innovatív és különleges, remélhetőleg hamar elterjed szélesebb körben is a modell.

Borítókép: A FeteKert Bolt belülről. Fotó: Mózes Anita / Magyar Máltai Szeretetszolgálat