95%-nyi levegőt állítottak ki – megnyílt a lufikiállítás Budapesten

Szerző: | 2024. 06. 6. 14:01

Olvasási idő: 3 perc

Június 1-jén megnyílt a mintegy félmillió lufiból készült kiállítás a fővárosi BOK csarnokban, amely augusztus közepéig várja a látogatókat.

Egy fényjátékkal övezett – az űrt jelképező – lufialagúton keresztül jutunk be a latexnek kedvező hőmérsékletre hűtött kiállítótérbe, ahol egy forgó lufiföldgömb fogad minket. Innen lehet a zegzugos, 190 ezer lufit tartalmazó labirintuson keresztül eljutni a különböző kontinensek – Európa, Afrika, Latin-Amerika, Észak-Amerika és Ausztrália – lufiszobraihoz. Ázsiát helyhiány miatt nem tudták “elhozni” a látogatóknak. A különböző kontinenseket bejárva a bejáratnál kapott útlevélbe gyűjthetjük a pecséteket. Az attrakció látogatásakor komplex élményt kapunk: a kiállítás szervezői a fények beállítására és a terekben szóló zenék megválogatására is gondosan odafigyeltek.

Mint a kiállítás közleményében írják, a fővárosi “BOK Csarnokban látható attrakcióban 4000 négyzetméteren több mint 500.000 környezetbarát lufiból épült fel többek között a Lánchíd, az Eiffel-torony, a Szfinx, a New York-i Szabadság-szobor és a pisai ferde torony mása. A kiállítást Guido Verhoef világhírű lufiszobrász álmodta meg, az elmúlt két hétben irányításával naponta közel 100 önkéntes dolgozott 18 országból azon, hogy felépüljön a grandiózus produkció.” A léggömböket egyenként fújták fel, hajtogatták és helyezték el az alkotásokon. A kiállítás alatt képzett szakemberek gondoskodnak arról, hogy a lufikreációk mindig a legjobb formájukat hozzák. A szervezők szerint a kiállítás 95%-a levegő, 5%-a pedig lufi.

Bár a lufik megóvása érdekében tilos hozzájuk érni, a Tiéd a Világ több olyan látogatóval is beszélt, aki nem tudott ellenállni a kísértésnek. “Volt, amit megfogtam. De szerencsére nem durrant ki” – vallotta be Viki, aki elmondása szerint lufimániásként érkezett a kiállításra: “Számomra olyan, mintha a mennyországba kerültem volna. Nincs olyan dolog, amit jobban szeretnék a lufinál – a férjemet és a kisfiamat leszámítva.” A férje, Máté is méltatta az attrakciót: “Lenyűgöző, hogy egy milyen összetett és brutál nagy térben van a kiállítás. Nagyon tetszik, hogy mindig be kell menni a középen lévő labirintusba, hogy felfedezz egy újabb világot.”

A legtöbben azért türtőztették magukat és beérték a látvánnyal. “A 2,5 éves kisfiamat és engem is lenyűgözött a kiállítás. A szobrok abszolút felismerhetők. Ez nagyon jó kis családi program” – mondta Dorottya.

Lufiland kiállítás a BOK csarnokban

Lufik érintéstávolságból nézve

Dóri egyik barátnőjével és bölcsődés korú lányaikkal érkezett a kiállításra, amelyet körülbelül egy óra alatt jártak körbe. “Sokkal nagyobb a kiállítás, mint amire számítottam” – mondja. Kislányának legjobban a bárányok tetszettek.

A kiállítást Guido Verhoef, világhírű lufiszobrász álmodta és tervezte meg, május utolsó két hetében a 18 országból érkezett mintegy 100 önkéntes építette meg a szobrokat. Verhoef 15 éves kora óta szobrászkodik lufiból. “Igazi mesebeli világot építettünk fel, szeretnénk, ha életreszóló élménnyel gazdagodnának a látogatók” – mondta Guido Verhoef.

Lufiland kiállítás a BOK csarnokban

Guido Verhoef, a kiállítás fő lufiszobrásza videóban üzent a budapestieknek

“A gyerekekre külön is gondoltunk, hiszen a kiállítás része az az ezer négyzetméteres “fun zone” (móka zóna), ahol nyugodtan szabadjára engedhetik kreatív energiáikat” – tette hozzá. A művész a megnyitón lejátszott videóüzenetben arról beszélt: “A kiállítással az volt a célunk, hogy élményt adjon a látogatóknak, és hogy elhozzuk nekik a világot.”

Lufiland kiállítás a BOK csarnokban

Lufidobálás a fun zone-ban

A Lufiland kiállítás az alapanyag eltarthatósága miatt korlátozott ideig, augusztus közepéig látható a BOK Csarnokban.

Címke: Budapest, lufi