Lufikiállítás nyílik Budapesten

Szerző: | 2024. 05. 16. 13:32

Olvasási idő: 2 perc

Június elsején nyílik a fővárosi BOK csarnokban a Lufiland kiállítás. A szervezők szerint világpremierre lehet számítani, mert ennyi lufi ekkora helyen még sose volt egyszerre.

Az iskolai ballagási szezon lezárultával talán még sok szülőben és gyerekben él a kép a sok száz levegőbe engedett lufiról. Szerencsére ma már egyre kevesebb helyen folyamodnak ehhez az ünneplési módhoz. Ám nem lehet eleget beszélni arról, miért is káros a luftballon (magyarul: léggömb) az állatvilágra. A Földön fellelhető hélium egyre csökkenő voltáról nem is beszélve. Röviden annyit érdemes észben tartani, hogy amit felengedünk, az egyszer le is esik. És rossz esetben a vizeinkbe kerül, amit megtalálnak a vízimadarak, akik megfulladnak rajta, mert tápláléknak nézik. Hiába van természetes anyagból, a latexlufi sem két perc alatt bomlik le.

A Lufiland kiállítás szervezői is latexből, azaz a gumifa (másnéven kaucsukfa) nedvéből készült ballonokat használnak és ígérik, hogy nem fogják szélnek ereszteni, sőt, héliummal sem töltik meg azokat. Ehelyett mindenféle épületet formálnak meg velük, mint például a Lánchíd, az Eiffel-torony, a Nagy Szfinx és a pisai ferde torony.

Jelenet a szavannákról egy korábbi kiállításon. Forrás: Balloon World Adventure

Jelenet a szavannákról egy korábbi kiállításon. Forrás: Balloon World Adventure

A főszobrász a holland Guido Verhoef lesz, akit 14 lufiszobrász kolléga segít majd szerte a világból. Az építést a tervek szerint 150 önkéntes végzi majd március 25-től május 31-ig. A kiállítás honlapja szerint még lehet jelentkezni az építésre, naponta mintegy 100 eurós befizetésért. Cserébe az önkéntes elsősorban belépési lehetőséget kap a kiállításra, egy bizonyítványt az általa épített szoborról, egy 400 eurós lufikellék-utalványt és persze napi ellátmányt.

Gyerekzóna egy korábbi lufikiállításon. Forrás: Balloon World Adventure

A 3800 négyzetméteres kiállítócsarnok negyedében lesz kialakítva az úgynevezett móka zóna: itt a gyerekek kísérletezhetnek a saját lufiszobraik összeállításával.

“A kiállítás egyszerre lesz művészeti szenzáció és igazi közönségprodukció. Ekkora méretű és minőségű lufikiállítást még nem látott a világ. A felnőtt látogatók szórakoztatása mellett gondolunk a családok igényeire is, hiszen a csaknem 4000 négyzetméteres tárlat része az 1000 négyzetméteres ‘móka zóna’ is, ahol a gyerekek kísérletezhetnek a lufikkal és szabadjára engedhetik kreatív energiájukat. Felejthetetlen utazás lesz ez minden korosztály számára egy 95%-ban levegőből álló álomvilágban”

− mondta el Guido Verhoef elismert lufiszobrász, a kiállítás művészeti vezetője.

A jegyértékesítés megkezdődött. Elég borsos árat kérnek (személyenként akár 5-7000 forintot), de 2 éven aluli gyerekeknek például ingyenes a belépés és családi kedvezményt is igénybe lehet venni. Jegyinformáció a kiállítás honlapján található, a jegyvásárlás pedig itt lehetséges.

A Lufiland kiállítás június 1-től augusztus 18-ig várja a látogatókat.