Milyen a „baszk nacho?”

Szerző: | 2025. 11. 14. 15:38

Olvasási idő: 2 perc

A Tiktok szakácsok új trendje a „baszk nacho”. mit kell róla tudni, mitől baszk, és meg tudjuk-e otthon csinálni?

A burgonya chips mindig is a tökéletes party snack lesz. Sós, ropogós és könnyen fogyasztható az ujjaiddal, így minden összejövetelre a legjobb választás. Persze önmagában kicsit snassz, így érdemes feldobni valahogy. Erre tökéletes a TikTokon az utóbbi időben terjedő recept – a „baszk nacho”. A burgonyasziromra reszelt szélben szárított sonka, finoman reszelt  sajt és sós pácolt paprika kerül, ami azonnal vonzó látványt nyújt. A tartalomkészítők gyakran emlegetik ősforrásként  Ernesto’s-t – egy elismert spanyol éttermet New York Cityben, amely házi készítésű burgonyaszirommal és jamón Ibéricóval tálalja ételeit – idézik meg inspirációként a fogás elkészítéséhez. Valójában tehát nem sok köze van Baszkföldhöz, csak jól hangzó nevet kerestek. A fogás nevének első része a tetejére szórt spanyol alapanyagokra utal. Kifinomultabbnak tűnik, mint amilyen egyszerű valójában. .Ahhoz, hogy otthon elkészítsd ezt az előételt, legalább négy hozzávalóra lesz szükséged: ideálisak a vastagabb, kályhás típusú burgonyasziromok, valamint a vékonyra szeletelt szélben szárított sonka,  sajt és egy sós összetevő, például guindillas (spanyol ecetes paprika) vagy olajbogyó.

A burgonyasziromokat tegye egy tepsire, és süsse 200 °C-on körülbelül 5 percig, vagy amíg át nem melegszenek. Ezt közvetlenül tálalás előtt tegye, hogy a szirmok még melegek legyenek, amikor tálalja őket.A szirmok melegítése után tálalhatja őket egy tepsin, egy tálon vagy egy nagy tányéron. (Ha tányért választ, akkor két réteg chipsre és feltétre lehet szükség.)Miután a chips a választott tálalóedényre került, rétegezze rá a pácolt sonkát. A burgonyaszirom hője finoman megpuhítja a pácolt húst, és segít a chipsnek átvenni az ízét.Ezután jöhet a sós, pácolt elem. Ha olajbogyót használ, tépje szét a kezével vagy vágja durván fel. A pácolt paprikát egészben hagyhatja, mind a drámai hatás, mind pedig a vendégek számára a gazdag burgonyaszirommal felváltva fogyasztható, ízletes falatok érdekében.Az utolsó simítás a sajt. Használjaa sajtreszelő legfinomabb oldalát; célja, hogy vékony, finom reszeléket készítsen, amelyet a chips tányérján szórjon szét. Legyen bőkezű – ez egy igazi sajtesőnek kell lennie, amely minden látható chipsre hullik. Miután mindent beborított a sajt, a baszk nachos készen áll a tálalásra.

Címke: Baszkföld