A Nyugati tó csodája

Szerző: | 2024. 05. 19. 15:47

Olvasási idő: 2 perc

A magyar közönség számára a “kínai leves” fogalom. Az savanyú-csípős – amúgy, ha jól készítik el igen ízletes – leves gyakorlatilag egyeduralkodó a hazai kínai gyorsbüfékben. Kultúr- és gasztrotörténeti kutató legyen a talpán, aki majd egyszer kideríti, hogy hogyan és miért egyszerűsödött a kínai leveskultúra erre az egyetlen elemre, amint belépett a Kárpát-medencébe. Mert ugye senki sem gondolhatja azt, hogy közel másfél milliárd ember, akik amúgy elképesztő ínyencségeket képesek előállítani egynél több leves-receptet ne lett volna kiizzadni a civilizáció eddigi több, mint ötezer évében. Na ugye. Sőt el kell árulnunk, hogy a leveseknek Kínában egészen leképesztő kultúrájuk van, és hatalmas változatosságban érhetők el, hiszen alapelemei a kínai étkezéskultúrának. Nincs kínai reggeli tésztás leves nélkül, és gyakran csak egy – meglehetősen gazdag – levest esznek ebédre vagy vacsorára is. Szóval kínai levesből van ezerféle – persze számos hasonlóság van közöttük – és a savanyú-csípős csak egy ezek közül. Ma egy egészen másik – egyáltalán nem csípős, és nem is savanyú – levest hoztunk el a kedves olvasóknak. A Nyugati-tó levese – állítólag – azért kapta ezt a nevet, mert olyan szép, mint Hangcsou – az egykori Déli Szung fővárosi – legfőbb nevezetessége, ami immár világörökségi ranggal is büszkélkedhet. Az éteri szépség egyébként egy meglehetősen egyszerű leveske, de a változatos alapanyagoknak köszönhetően  az íze akkor is csodás és különleges lehet, ha nem is olyan erős, tolakodó, mint a magyar éttermek “kínai levese”. Kellenek persze hozzá kínai alapanyagok, cde ezeket ma már itthon nem nehéz beszerezni valamelyik ázsiai élelmiszereket árusító boltból, sőt jelentős részüket már szupermarketekben is árusítják. Ráadásul képesztően gyorsan meg is van.

A Nyugati-tó levese

Előkészítés: 15 perc
Elkészítés: 20 perc

Hozzávalók (4 főre)

  • 40 dkg sertés darált hús
  • 25 dkg gomba
  • 4 tojás
  • 1 csomó friss koriander
  • 2 újhagyma
  • 25 dkg tofu
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 dl főzőbor (kínai főzőbor a legjobb, de bármely gyenge minőségű fehérbor megteszi)
  • 2 ek halszósz
  • 4 ek kukoricakeményítő
  • 3 dl húsleves (kocka is megfelel)
  • 1,5 liter víz

Elkészítés

  1. A darált húst pácoljuk be a szójaszósz és főzőbor elegyébe, és hagyjuk benne minimum 15 percig.
  2. A keményítőt keverjük el egy kevés vízben, hogy paszta jelleget kapjon. Vigyázzunk, hogy ne sok tapadjon le a tányér aljára. Ezt a pasztát keverjük el a húslevesben, majd hagyjuk egyszer felforrni.
  3. Adjunk hozzá még vizet, majd azt is hagyjuk egyszer felforrni.
  4. Tegyük bele a húst, a gombát, a tofut a koriandert és a hagymát, és ízesítsük halszósszal, 2-3 percig hagyjuk ezeket főni. Ezek után vegyük alacsonyabbra a gázt.
  5. Egyenként üssük bele a tojásokat a levesbe, és  evőpálcikával (vagy fakanállal, ha nincs pálcikánk) alaposan keverjük el lében a tojásokat.
Címke: Kína, leves