Ez lesz a világ leghosszabb körtúrája

Szerző: | 2024. 06. 11. 11:30

Olvasási idő: 2 perc

Ha elkészül, ez lesz a világ leghosszabb körbesétálható túraútvonala – amely keresztül-kasul vezet egy országon, úgy, hogyha az egyik pontján elkezdjük, – a sok-sok gyaloglással – ugyanoda érünk vissza. Meglepő módon ezt az attrakciót egy hazánknál nem nagyobb ország tervezni megnyitni – Portugália. 

Portugáliát alapvetően nem a túrázás szerelmesei tartják számon álomdesztinációként. Az ibériai ország elsősorban mint – olcsó – tengerparti nyaralóhely vált ismertté, először a brit turisták körében. Azóta nagyon igyekszik levetni magáról ezt a sztereotípiát és egyre több oldalát ismerhetjük meg az országnak. Tudatosan építkezve az országot teleszórták világörökségi helyszínekkel, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy az ország területén jóval kevesebb háború dúlt, mint Európa nagyobb részén, így a kulturális emlékeket kereső turista szinte minden faluban kincsekre lelhet, legyen az egy középkori templom egy a mór hódítás korából megmaradt vár, vagy egy barokk kolostorépület. De felkerült Portugália az európai bor és gasztronómiai turizmus térképére is – és nem is csak olyan ismert termékekkel. De fent van már az atlanti part a nemzetközi szörf turizmus térképén is – hiszen azok a ritka nagy hullámok, amelyek a nyaralók számára csak rémületet hordoznak, másoknak, akik meg szeretnék azokat lovagolni, kimondottan vonzóak lehetnek. És most jönnek a túrázók!

A Palmilhar Portugal (Sétáló Portugália) valóban gigantikus projekt – ha kiépül a teljes hossza  3000 km lesz. (Csak összehasonlításképpen közel háromszor olyan hosszú, mint az egész Magyarországon áthaladó Országos Kék Túra a maga 1168 kilométerével. ) A terv kimondott célja, hogy eltereljék a turistákat az olyan ismert – és ezért gyakran túlterhelt – úti célokról, mint Lisszabon vagy Algarve. Éppen ezért az ország mintegy 100 jóval kevésbé ismert – de igen látványos – pontja köré szervezik a túrákat. A projekt első szakasza idén júliusban nyílik meg a Lisszabontól északra fekvő apró Alenquerben. A következő szakasz a Portugália déli részén fekvő, tengerparti Alentejóban, majd az északi, hegyvidéki Trás-os-Montes következik. 15 útvonal várhatóan az év végére nyílik meg, és az útvonal három éven belül befejeződik. A különböző szakaszok három év múlva érnek össze, hogy egy országos kört alkossanak. A „360 fokos” útvonal Ricardo Bernardes, a gyaloglás szerelmese és kommunikációs tervezési tanácsadó ötlete, aki azt reméli, hogy a hurok „újraelosztja a turizmust Portugália jelenleg kevéssé ismert részeire”. Bár nem ez lesz a világ leghosszabb túraútvonala – ez a kitüntető cím a 24 000 km hosszú kanadai Great Trail-t illeti -, a Palmilhar Portugal lesz a világ leghosszabb körsétája. Nagyjából olyan hosszú lesz, mint az európai Via Francigena (a Canterbury és Róma közötti középkori zarándokút). „Az ötlet akkor jött, amikor egy ösvényen sétáltam, és azon gondolkodtam, mi lenne, ha ez az ösvény körbejárná az egész országot, és megszakítás nélkül ugyanoda térne vissza?” – magyarázza Bernardes. Bár a 3,5 millió eurós projekt a Sétáló Portugália nevet viseli, – amely azt ígéri, hogy mindig közterületen, túlnyomórészt gyalogosok által használt és aszfalt nélküli  túrautakon halad  – egyes részein a kerékpárosok számára is nyitva áll majd. Sőt – a tervek szerint – egyes szakaszait mozgáskorlátozottak is használhatják majd.  Az útvonalat egy alkalmazás egészíti majd ki, amely aktuális információkat nyújt az útvonal következő helyszínéről, valamint lehetőséget nyújt szállás, étkezés, illetve sport- és kulturális eseményekre szóló jegyek lefoglalására. A teljes körű szolgáltatást nyújtó útvonalhoz a helyi önkormányzatok és vállalkozások részvételére és beruházására van szükség, így semmi sem garantált, de egy digitális és fizikai „útlevél” is készül, amelyet az útvonal mentén le lehet majd pecsételtetni.