Aranyszínű tészta, oldalán szép ujjnyi széles világos csíkkal, házi savanykás baracklekvárral… pont ebben az időszakban esik jól még frissen a farsangi fánk. Ez az egyik legérzékenyebb kelt tészta, de kellő odafigyeléssel, nem kapkodva – és ezzel a recepttel – nem vallunk szégyent.
Hozzávalók (kb. 20-25 fánkhoz):
- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor (a tésztába)
- 60 g olvasztott vaj
- 5 db tojássárgája (tojásokat a sütés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből)
- csipet só
- kevés reszelt biocitromhéj
- kb. 0,5 dl tej a gyúráshoz
- olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz, baracklekvár
Elkészítés
A szobahőmérsékletű lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba, hozzátesszük a sót, a reszelt citromhéjat, majd egy kis mélyedésbe öntjük a porcukros langyos tejben 15 perc alatt felfuttatott élesztőt.
![]()
Hozzáöntjük az olvasztott vajat, tojássárgáját. Összegyúrjuk, ha nem elég laza, akkor öntsünk még hozzá kis langyos tejet. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
![]()
Addig dagasszuk, amíg teljesen sima, ruganyos tésztánk lesz. Takarjuk le és várjuk meg amíg duplájára kel, nagyjából 30 perc lesz.
![]()
Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra,
![]()
Kiszúróval szaggassunk fánkokat.
![]()
Ezeket letakarva 10 percig pihentessük.
![]()
És most jön az „odafigyelős” rész. Annyi olajat melegítünk forróra, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a „feneke” a lábas aljára, mert könnyen megég. Arra nagyon kell figyelni, hogy az olaj forró legyen, de ne túl forró, mert a fánk megéghet így is és sötét lesz. Érdemes szemmel tartani a sütés alatt a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
![]()
Ez az elején nem egyszerű. Ez a másik, ahol problémás lehet a sütés. A fánkok tetejét sütés előtt benyomjuk kissé, olajba helyezéskor először ez az oldala legyen alul. Ekkor fedővel süssük, így lesz szép szalagos a fánk.
![]()
Nagyjából 2-3 perc elég neki. Megfordítjuk, a másik oldalnál már nem kell a fedő, ez hamarabb, alig 2 perc alatt megsül. Figyeljük, könnyen megéghet.
![]()
Szalvétával fedett tálcára tesszük, porcukorral megszórjuk, baracklekvárt mellé vagy a tetejére. Szép levegős, könnyű fánkok lesznek.





