Gasztronómiai különlegességekkel is készülnek idén a Bartók Béla Bál szervezői

Szerző: | 2025. 11. 17. 16:01

Rovat: Kiemelt
Olvasási idő: 5 perc

Példaértékű összefogással valósul meg idén is a Bartók Béla Bál, november 21. és 23. között. A kezdetekről, a szervezés kulisszatitkairól és a jövőbeli tervekről három szervezővel, Sas Olivérrel, Szuhay Gergellyel és Bosznai Tiborral beszélgetett a Tiéd a Világ magazin.

Balról jobbra: Sas Olivér és Szuhay Gergely, a Béla. bár, étterem, lakás, arborétum és a MITZI - kávé, konyha, bár társtulajdonosai, valamint Bosznai Tibor, a Hadik + Szatyor Bár és Galéria ügyvezetője, társ-tulajdonosa, és a Bartók Béla Boulevard egyik alapítója. Fotó: Gárdonyi Ágnes

Balról jobbra: Sas Olivér és Szuhay Gergely, a Béla. bár, étterem, lakás, arborétum és a MITZI – kávé, konyha, bár társtulajdonosai, valamint Bosznai Tibor, a Hadik + Szatyor Bár és Galéria ügyvezetője, társ-tulajdonosa, és a Bartók Béla Boulevard egyik alapítója

Ti hárman fogjátok össze az idei esemény szervezését is, de hangsúlyozzátok, hogy az összes programhelyszín ugyanolyan szintű partnere egymásnak és nincs egy felettes szervező. Ez nagyon szimpatikus hozzáállás.

Szuhay Gergely: Igen, a Bartók Béla Bál az teljesen egyenrangú felek összessége. Ez egy szigorúan civil szervezés, és nem is szeretnénk, hogyha elvesztené civil jellegét.

Bosznai Tibor: Gyakorlatilag úgy működik, hogy Olivér minden héten kiküld egy e-mailt…

Szuhay Gergely: Igen, most ment ki az ötszázadik e-mail.

Bosznai Tibor: Akkor arra bontunk egy pezsit. Szóval Olivér e-mailben kiküldi, hogy a következő ülés mikor és melyik vendéglátóhelyen lesz – mindig másik helyen szoktunk találkozni -, és erről a harmincas, folyamatosan bővülő e-mail listáról van, hogy a harmada is el szokott jönni. De ennyi embernél sem fullad káoszba a találkozó. Ilyenkor ötletelünk, együtt vagyunk, tapasztalatot cserélünk.

A Bartók Béla Bál elnevezés és az arculat a kezdeti szervezőcsapatnak, Gergőnek, Olivérnek és még Kereszty Gábornak, a Bartók – reggel.délben.este tulajdonosának köszönhető. És ez a történet nagyon sok mindent elbír: tele is van az ötletzsákunk. De még nem akarunk spoilerezni (nevet).

Szuhay Gergely: Így a negyedik Bartók Béla Bálhoz közeledve kijelenthetem, hogy mindig egyre jobb, egyre lendületesebb a szervezés és talán idén van az esemény legtöbb résztvevő programhelyszíne és legvagányabb szervezőcsapata.

Az első Bartók Béla Bált 2021-ben rendezték meg. A koronavírus-járvány miatt csak 2023 májusában volt a következő, majd 2024 nyarán. Idén pedig 2025. november 21. és 23. között találkozhatnak színes (és illatos és ízletes!) programokkal az érdeklődők.

Az idei fesztiválon több mint húsz helyszín várja a látogatókat, köztük: Allegro Ristorante & Bar, Bartók-negyed, BBBKultPont, BÉLA – bár, étterem, lakás, arborétum, Brutål, Caphé by Hai Nam, Gdansk – Bookstore Café, Hadik, KEG Sörművház, Kelet Kávézó és Galéria, KORNÉL galéria-bolt-kávézó, La Téne POP UP, MAG PUB, MITZI – Kávé, Konyha, Bár, Művház, Nicaragua Cafe Brunch, Pont.Itt.Cafe – brunch & smoke, PupiCake, Szatyor Bár és Galéria, Tranzit by Flow, Ultramarinos Martinez.

Bosznai Tibor: Emellett ennyi programhely sem volt még egyik Bartók Béla Bálon se. Ez Olivérnek köszönhető, mert idén behozott egy új energiát. Mert én mondjuk hajlamos lennék rá, hogyha valakik egy e-mailre nem reagálnak, akkor azt mondom, hogy na hát, így jártak. De Olivér ezt nem hagyta annyiban és igyekezett minél több helyet bevonni. Ezen kívül ennyi szervezői találkozó sem volt korábban. Szintén Olivérnek, meg persze Gergőnek is köszönhető, hogy vendéglátósok hetente összeültek, ez számomra egy külön vívmány.

Meg kell mondjam, hogy több különböző civil szerveződés van a kerületben, de amikor vendéglátósok jönnek össze, az egy nagyon erős közös szál. Sokszor félszavakból is megértjük egymást. Miközben egyúttal vegyes hátterű is a társaság.

Ráadásul voltak olyanok is – jellemzően nem elsődlegesen vendéglátóhelyek -, akik bár most kimaradtak a programhelyek közül, de már jelezték, hogy ha legközelebb lesz Bartók Béla Bál, akkor szívesen csatlakoznak helyszínként.

Sas Olivér: Nekem különösen az kedves ebben az egészben, hogy a résztvevő helyek tulajdonképpen konkurensei egymásnak, de úgy fogjuk fel ezt a környéket, hogy együtt építjük – egymással, egymásért is. Mindnyájunk hasznára válik az, hogyha mi össze tudunk fogni. És eddig ez azt hiszem, hogy tökéletesen működik.

Fotó: Bartók Béla Bál

Fotó: Bartók Béla Bál

A Bartók Béla Bál utcazene-fesztiválként indult, viszont hamar kibővült a programtípusok köre, 2024-ben már hozzátettétek a névhez is, hogy “nem csak utcazene-fesztivál”.

Sas Olivér: Igen és idén még a tavalyinál is jobban kinyitottuk a rendezvény perspektíváját, hiszen városi viszonylatban a környék gasztronómiája is kiemelkedő. Úgyhogy amellett, hogy a kultúra és a zene továbbra is itt van, most egy kicsit a gasztronómián keresztül is szeretnénk megmutatni magunkat.

Ezért hoztátok be új elemként az úgynevezett sétáló tálat?

Sas Olivér: Igen, egységes 3000 forintos áron lehet majd kapni a résztvevő vendéglátóhelyeken street food jellegű tálakat, amikkel aztán lehet korzózni programok között az utcán, vagy amit helyben meg lehet enni. Ez a tál általában az adott hely kedvence, amit megmutat magából, ami a legjobban megy neki. Szóval minden programhely választott egy fogást, amit sétáló tálnak hívunk ebben a három napban.

A beszélgetésünk idején még nincsenek véglegesítve a programok. Az eddigiek közül van olyan programpont, amit kiemelnétek?

Bosznai Tibor: Nem lenne igazságos szerintem akár egyet is kiemelni.

Sas Olivér: Annyit általánosságban elmondhatunk, hogy lesznek programok a kisebbeknek is, ezen kívül workshopok is lesznek, lesz például tésztakészítő workshop, ami különleges szerintem. A foglalkozások közben vagy után meg lehet ebédelni, utána pedig meg lehet hallgatni egy-két jó koncertet vagy másféle kultúrát is fogyaszthatunk. Szóval a Bartók Béla Bál egy igazán teljes körű szórakozás lesz a családok számára.

Bosznai Tibor: Lesz tésztakészítő workshop? Erről nem is tudtam. Az egyik program, ami megragadta a figyelmemet, az egy flashmob-szerű esemény: bemész a vendéglátóhelyre, azt hiszed az ott lévőkről, hogy felszolgálók, munka közben és a végén pedig egy performansszá alakul át ez a jelenet, tánccal, meg tányéron doboló zenészekkel. Tehát érdemes lesz ellátogatni minden helyre, mert bele lehet futni ilyenekbe is.

Szuhay Gergely: Az biztos, hogy 2-től 102 éves korig mindenki talál magának programot a Bartók Béla Bálon. Az pedig, hogy az eredeti programtípusunkat, az utcazenét mennyire tudjuk megvalósítani a három nap során, az időjárástól függ. Ha rossz idő lesz, akkor a zene beltérre költözik.

Fotó: Bartók Béla Bál

Fotó: Bartók Béla Bál

Ezek alapján is, amiket elmondtatok, szerintem példaértékű az az összefogás és összetartás, ami itt a Bartók Béla úton megvalósul a különböző helyek között.

Bosznai Tibor: Volt egy felmérés jó pár éve ezelőtt arról, hogy hány kulturális szereplő, vagy kreatívipari vállalkozás, kezdeményezés van itt a környéken. És az jött ki, hogy több mint kétszáz. Úgyhogy emiatt több szintű és formájú szerveződés, összefogás van a Bartók-negyedben. Azért is tudunk mi vendéglátósok összejönni azért, hogy megszervezzük a Bartók Béla Bált vagy hogy közösen érvényesítsük az érdekeinket. Volt is egy eset, amikor a Defo Design Labor közösségi tér működési engedélyét majdnem megvonták, mert nem volt egyértelmű, hogy teljesítik a bérleti szerződésükben foglalt kritériumot, miszerint kulturális eseményeket kell szervezniük. És akkor itt több szereplő összeállt, és fényképekkel, ezzel-azzal sikerült bizonyítani, hogy valójában a Labor teljesítette a kritériumot és azóta is vígan működik.

Szerintem ez jól érzékelteti, hogy mi odafigyelünk egymásra. A Bartók Béla út olyan, mint egy falu. Most például, amikor jöttem az interjúra, a Faur Zsófi Galéria munkatársa söprögette az avart a bolt elől. Gergő meg egy lombfúvóval besegített neki. Ez a jelenet tényleg olyan volt, mintha egy kis faluban élnénk. Én itt toltam a biciklimet, ők ott söprögettek, meg fújtak, és közben el is kezdtük piszkálni Gergővel a Faur Galéria munkatársát, hogy majd jövőre csatlakozzanak ők is helyszínként a Bartók Béla Bálhoz.

Úgy tudom, olyannyira jó az együttműködés köztetek a többi vendéglátóhellyel, hogy már a következő eseményeken is gondolkodtok.

Sas Olivér: Ez a fajta együttműködés, meg viszony, ami létrejött a szervezetek között, meg a magánemberek között, most éppen oda fut ki, hogy valószínűleg ezek a programok egymást fogják követni, mert ráéreztünk ennek az igazából tök jó hangulatú együttműködésnek az ízére. Tehát a novemberi Bartók Béla Bál befejeztével, azt hiszem, ideje nekiugranunk az adventi szezonnak.

Szuhay Gergely: A márciusi Bartók Béla Bálra egy különösen attraktív elemmel készülünk. Már a legelső bál óta van egy dédelgetett projektünk, amit nagyon reméljük, hogy 2026 márciusára Bartók Béla születésnapja környékén meg is tudunk valósítani.

Borítókép: A tavalyi esemény. Fotó: Bartók Béla Bál