Ő a világ első Nobel-díjas színésznője

Szerző: | 2024. 05. 31. 19:01

Olvasási idő: 2 perc

Maalal Yousafzait eddig mint emberjogi aktivistát ismertük meg. Nobel-békedíjat is azért kapott, mert a lányok tanuláshoz való jogáért küzdött egy olyan világban, ahol ez egyáltalán nem magától értetődő. Most viszont egy komédiasorozatban tűnt fel.

1997. július 12-én született a pakisztáni Szvát-völgyben fekvő Míngora városában, pastu nemzetiségű, szunnita muszlim családba. Apja költő és tanító és lánya tanításáért sokat tett, valamint az emberjogi küzdelmeiben is mellé állt. Első alkalommal még diáklányként tizenegy éves korában szólalt fel az ellen, hogy a tartományukban egyre nagyobb hatalomra szert tevő iszlám fundamentalista tálibok megtiltották, hogy a lányok is tanulhassanak. A Szvat-völgy 2008-tól teljesen a tálibok fennhatósága alá került, akik rögvest bezárták a lányiskolákat. Ekkor álnéven írta blogbejegyzéseit, amelyekben a fundamentalisták uralma alatti mindennapjairól számolt be. Írásai a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek és nagy nyilvánosságot kaptak. A Szvát-völgyet fél év tálib uralom után visszafoglalta a pakisztáni hadsereg. Ekkor Júszafzai életéről dokumentumfilm készült, számos nyilatkozatot adott és megkapta a civileknek adható legmagasabb pakisztáni kitüntetést. 2012. október 9-én tálib szélsőségesek merényletet követtek el ellene. Egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek rálőttek és több találat is érte, de csodával határos módon túlélte az életveszélyes sérüléseket. A merénylet után Angliába került és létrehozott egy alapot, melynek az a célja, hogy minden lány és gyermek tanulhasson. Több neves nemzetközi elismerést kapott és 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Azóta férjhez ment, nőjogi aktivistaként dolgozik, előadásokat tart, és nem mellesleg elvégezte az egyetemet.  Most pedig – egyelőre csak egy cameo erejéig – színészkedésre adta a fejét.

A 26 éves aktivista a We Are Lady Parts című brit szitkom legújabb évadában debütált színészként egy rövid, de látványos cameo erejéig. A második évad „Malala Made Me Do It” című részében a szereplők – főszerepben Anjana Vasan, Sarah Kameela Impey, Juliette Motamed, Lucie Shorthouse és Faith Omole – egy country dalra fakadnak, amely az epizód után kapta a címét. A dallamot kísérő fantáziaszekvencia alatt Yousafzai nyugati és pakisztáni ihletésű ruhába öltözve, egy műlovon ülve bukkan elő az árnyékból. Bár Yousafzai dolgozott már a színfalak mögött a szórakoztatóiparban, és 2021-ben többéves  szerződést kötött az Apple-lel, a Vogue-nak elmondta, hogy „soha nem számított arra, hogy ő maga is szerepelhet majd egy műsorban”. „Végre megmutatom a rejtett tehetségemet” – viccelődött. A New York Times Nida Manzoor showrunnerrel készített interjúja szerint a 34 éves rendező levelet írt Yousafzainak, amelyben meghívta őt a műsorba. Amikor Manzoor részletezte neki Yousafzai megjelenésének ötletét, az I Am Malala szerzője bevallotta a Vogue-nak, hogy „tanácstalan” volt. „Azt kérdeztem: ‘Hogy fog ez kinézni? Lesz párbeszéd? Hányszor kell megcsinálnom? Mennyi ideig fog tartani?” – mondta a Nobel-békedíjas a lap újságírójának. „Amikor a forgatás napján megláttam a díszletet, teljesen felülmúlta a legvadabb képzeletemet. És a vicces az volt, hogy nem volt szövegem, így sokkal könnyebbé tette a dolgokat„.” Yousafzai dicsérte a sorozatot, amiért felemelő történeteket mesél a muszlim lányokról, lehetővé téve a nézők számára, hogy „kapcsolódjanak hozzájuk és azonosuljanak velük” A We Are Lady Parts egy muszlim nőkből álló punk-rock zenekar életét követi végig, akik a nagy áttörésüket keresik. Miközben a zenekar – Amina (Vasan), Saira (Impey), Ayesha (Motamed), Momtaz (Shorthouse) és Bisma (Omole) – barátságok, kapcsolatok és kulturális különbségek között navigál, új számokat írnak, amelyekből minden epizódban be is mutatnak egyet zenei betétként. A kritikusok által elismert sorozat az első évadban öt BAFTA-jelölést és két Gotham-díj jelölést kapott.