Tejes zuzorkaleves

Szerző: | 2025. 07. 14. 11:19

Olvasási idő: < 1 perc

Újabb kedves nevű étel a régen volt, vidéki Magyarországról. Talán még valahol esznek ilyen levest, a múlt évszázadban idősek és gyerekek kedvelt vacsorája volt.

Hozzávalók a leveshez:

  • 1.5 liter tej
  • 1.2 liter víz
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt

A leves elkészítése:

a vizet felforraljuk, gyengéden megsózzuk, hozzáöntjük a tejet és tovább forraljuk. Ekkor jöhet a zuzorka. Két percig forraljuk és tálaljuk.

Hozzávalók a zuzorkához:

  • 1 tojás
  • 6-7 kanál liszt

Zuzorka elkészítése:

A tojást a liszttel jól kikeverjük, megsózzuk. A tésztát részletekben a tenyerünk között jól elmorzsoljuk, a forrásban lévő levesbe szórjuk, ott kifőzzük.

Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor – A felvétel a Népszínház utca 27. számú ház egyik lakásában készült, 1951.