Újabb kedves nevű étel a régen volt, vidéki Magyarországról. Talán még valahol esznek ilyen levest, a múlt évszázadban idősek és gyerekek kedvelt vacsorája volt.
Hozzávalók a leveshez:
- 1.5 liter tej
- 1.2 liter víz
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- só
A leves elkészítése:
a vizet felforraljuk, gyengéden megsózzuk, hozzáöntjük a tejet és tovább forraljuk. Ekkor jöhet a zuzorka. Két percig forraljuk és tálaljuk.
Hozzávalók a zuzorkához:
- 1 tojás
- 6-7 kanál liszt
- só
Zuzorka elkészítése:
A tojást a liszttel jól kikeverjük, megsózzuk. A tésztát részletekben a tenyerünk között jól elmorzsoljuk, a forrásban lévő levesbe szórjuk, ott kifőzzük.
Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor – A felvétel a Népszínház utca 27. számú ház egyik lakásában készült, 1951.