Almamártás

Szerző: | 2025. 07. 11. 17:56

Olvasási idő: < 1 perc

Hozzávalók:

  • 6 alma
  • fél csomag vaj
  • fél citrom
  • 1-2 szem szegfűszeg
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál tejszín
  • 1 teáskanál tej
  • 1 dl fehérbor
  • 3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, a magházat kivesszük és egyenletes kis kockákra vágjuk. Cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, sóval ízesített kevés vízben a kockákra vágott almát puhára pároljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel fölengedjük, simára keverjük és a párolt almára öntjük. Tejföllel és a tejszínnel elkeverjük, fölforraljuk. Citromlével vagy borral ízesítjük. Ha sima mártás szeretnénk, botmixerrel pürésítjük, előtte a fűszerdarabokat távolítsuk el.

Baromfi-, nyúl- vagy vadsültekhez kiváló.

Borítókép: Fortepan / Saly Noémi – Bajcsy-Zsilinszky (Vilmos császár) út 3., a Budapest Székesfőváros Gázmüvei bemutatóterme, főzőtanfolyam, 1941.