Hozzávalók:
- 6 alma
- fél csomag vaj
- fél citrom
- 1-2 szem szegfűszeg
- késhegynyi őrölt fahéj
- 3-4 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál tej
- 1 dl fehérbor
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, a magházat kivesszük és egyenletes kis kockákra vágjuk. Cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, sóval ízesített kevés vízben a kockákra vágott almát puhára pároljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel fölengedjük, simára keverjük és a párolt almára öntjük. Tejföllel és a tejszínnel elkeverjük, fölforraljuk. Citromlével vagy borral ízesítjük. Ha sima mártás szeretnénk, botmixerrel pürésítjük, előtte a fűszerdarabokat távolítsuk el.
Baromfi-, nyúl- vagy vadsültekhez kiváló.
Borítókép: Fortepan / Saly Noémi – Bajcsy-Zsilinszky (Vilmos császár) út 3., a Budapest Székesfőváros Gázmüvei bemutatóterme, főzőtanfolyam, 1941.