Recepttel készültünk a január elsejei macskajaj gyógyítására. Farsangi bulik után is bizonyította jótékony hatását.
5-6 személyre
- 1 kisebb csülök vagy füstölt oldalas vagy 30-40 dkg egyéb füstölt hús
- 2 marék savanyú káposzta
- 2 ev kanál zsír
- 3 ev kanál liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kanál piros paprika
- 1 szál kolbász
- kevés őrölt bors
- 1 babérlevél
- 1 csípős paprika – aki szereti
- 2 kanál tejföl
- só
A csülköt vagy a füstölt húst a főzés előtt egy-két órával meleg vízben megáztatjuk, megkaparjuk, tisztára mossuk, bő hideg vízben főni tesszük. Ha a hús puhára főtt, kivesszük, és levében a savanyú káposztát is puhára főzzük. Beletesszük az őrölt borsot, a babérlevelet, a csípős paprikát, és a karikára vágott házi kolbászt. A zsírból és lisztből barnára pirított rántást készítünk, bele az apróra vágott vöröshagymát, hozzátesszük a piros paprikát, hideg vízzel gyorsan fölengedjük, simára keverjük, és a káposztára öntjük.
10-15 percig lassú tűzön főzzük. Közben a csülköt kicsontozzuk, és annyi darabra vágjuk, ahány személyre készítjük az étet. Tálba tesszük és rámerjük a forró káposztát, tejföllel meglocsoljuk. Ha füstölt hú nem volt elég sós, akkor utána sózunk.
Bortókép: Fortepan / Privát Fotó és Film Archívum-Höfler Tibor gyűjtemény – ahogy elnézzük, ők is gyógyították ezzel-azzal magukat másnap