A csoki igenis jó hatással van az egészségedre

Szerző: | 2025. 05. 28. 13:22

Olvasási idő: 2 perc

Azt mondják, minden, ami jó, vagy büntetendő vagy ártalmas, de legalább is hizlal. De mi van, ha azt mondom, hogy tudományos tények igazolják, hogy a csoki nem is ártalmas, hanem igenis jó? Meg a tea is, de az azért nem annyira érdekes.

Májusban kutatók új eredményeket tettek közzé az European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban, amelyek  azt mutatják, hogy a tea és a csokoládé rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást. Valójában persze nem a tea vagy a csokoládé a lényeg, hanem a bennük található flavanoidok. A Journal of Nutritional Science szerint ezek „természetes anyagok, amelyek gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, fakéregben, gyökerekben, szárakban, virágokban, teában és borban találhatók”, és segítenek ezeknek a növényeknek védekezni a plakk felhalmozódása ellen.

A folyóirat megjegyezte: „Jelenleg körülbelül 6000 flavonoid létezik, amelyek hozzájárulnak a gyümölcsök, gyógynövények, zöldségek és gyógynövények színes pigmentjeinek kialakulásához.” Az új tanulmányhoz a kutatócsoport 145 korábbi tanulmányt elemezve vizsgálta, hogy a tea, csokoládé, valamint az alma és szőlőfélékben található flavan-3-olok hogyan hatnak az emberi vérnyomásra. A kutatók megállapították, hogy ezek a flavan-3-olok nemcsak segítik a vérnyomás csökkentését, hanem bizonyos esetekben napi fogyasztásukkal a gyógyszerekkel összehasonlítható mértékben csökkenthetik azt. Három deka ilyen édes finomság naponta akár 21%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

„Az eredmények biztatóak azok számára, akik könnyen elérhető módszereket keresnek a vérnyomásuk szabályozására és a szívük egészségének támogatására élvezetes étrend-változtatások révén” – nyilatkozta Christian Heiss professzor, a tanulmány résztvevője, szívgyógyász és a Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Tanszék vezetője.

„A tea, az alma, a sötét csokoládé vagy a kakaópor és más, gyakran fogyasztott élelmiszerek kis mennyiségének beépítése a napi kiegyensúlyozott étrendbe előnyös mennyiségű flavan-3-olt biztosíthat.” Heiss azonban megjegyezte, hogy ez „nem helyettesíti az előírt gyógyszereket vagy az orvosi tanácsokat”, csak azt, hogy a flavan-3-olban gazdag élelmiszerek beépítése a napi étrendbe „értékes kiegészítője lehet az egészséges életmódnak, különösen a magas vérnyomással küzdők számára”. Az Edith Cowan University, a Queen’s University Belfast és a Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói februárban az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikáltak egy új tanulmányt, amely kimutatta, hogy a flavonoidokban gazdag ételek segíthetnek az embereknek a méltóságteljes öregedésben is.

„A flavonoidok jól ismertek arról, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, támogatják az erek egészségét, és még a vázizomzat fenntartásában is segítenek – mindez fontos a törékenység megelőzésében, valamint a fizikai funkciók és a mentális egészség megőrzésében az öregedés során” – nyilatkozta Aedin Cassidy, a Queen’s University Belfast professzora és a tanulmány vezető szerzője. „Kutatásaink azt mutatják, hogy azok az emberek, akik több flavonoidot fogyasztanak, általában jobban öregednek.”

Munkájukban azt is megjegyezték, hogy a tea és az alma fogyasztásának növekedése jelentős eredményeket hozott, a vörösbor, az áfonya és a narancs mellett. A Rutgers Egyetem, a Western New England Egyetem és az UMass Chan Medical School-Baystate kutatói egy másik tanulmányban szintén kapcsolatot találtak a szőlőfogyasztás és az izomfunkciók között.  „A szőlő polifenolokat tartalmaz, különösen flavonoidokat, mint a resveratrol és a kvercetin, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek” – mondta Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, sporttáplálkozási szakértő, a The Sports Nutrition Playbook című könyv szerzője az F&W-nek. És valójában, egy csésze tea szőlővel és csokoládéval nem hangzik ideális délutáni nasinak?