A neve borzasztó, az íze finom

Szerző: | 2024. 03. 28. 15:24

Olvasási idő: < 1 perc

Közeleg a húsvét, megosztunk egy újabb könnyű, de különleges receptet húsvétra.

Dániában nagyszombaton hagyományosan a skidne æg (piszkos tojás) nevű ételt teszik az asztalra. Ezt a receptet a középkor óta használják. Tavasz kezdetén a tyúkok gyakrabban kezdenek tojni, így könnyen vált ez az egyszerű étel a szimbolikus tavaszi tojás ételek egyikévé. De nemcsak a dánok esznek ilyet, hanem észak német területeken is elterjedt ez a húsvéti finomság. Könnyű elkészíteni, és magyar ízvilágnak sem lesz szokatlan, sőt.

A 2piszkos tojás” név a dán nagyszombat elnevezésből származik: skiden lørdag, vagyis piszkos szombat. Az előző két napon – nagycsütörtökön és nagypénteken- ugyanis a dán hagyomány szerint nem lehetett kitakarítani a házat és a konyhát, emiatt aztán nagyszombatra koszosak lettek a dolgok.

Elkészítése:

A skidne æg nem más, mint néhány főtt, hámozott  tojás félbevágva, mustáros szószban tálalva. Ehhez kell néhány főtt tojás megpucolva, félbevágva. Készítünk hozzá besamel mártást: egy kis vajon egy kanál lisztet kis lángon elkezdjük pirítani, majd felöntjük tejjel. Néhány kanál dijoni mustárral, sóval borssal ízesítjük.
Metélőhagymával és esetleg ropogósra sütött szalonnával tálaljuk.

borítókép: www.arla.dk