A rebarbara sütibe való? – Ugyanmár

Szerző: | 2024. 05. 12. 07:08

Olvasási idő: 2 perc

Rebarbara szezon van, így illik néha beszerezni néhányat. A színe földöntúli, és ilyenkor nem is olyan drága. De mi legyen vele?  Klasszikusan sütibe szokták rakni, ahol a savanykás ízt dupla adag cukorral illik ellensúlyozni. Sok cukrot nem ehetek, keveset se nagyon, szóval ez ki van lőve. Meg lehet próbálni  kevés/nulla cukorral sütibe tenni, de akkor meg az ehetőség határait súrolja (néha kívülről), olyan savanyú. A mentával még ennél is negatívabb viszonyban vagyunk, ami a sütizést illeti – kimondottan nem szeretem az After8 jellegű mentás édességeket. Néhány éve aztán elém került egy recept, és azóta az lett a rebarbaraszezon sztárja. A család elsőre némi bizalmatlansággal fogadta – hogy kerül a sütialapanyag a hús mellé, aztán megkóstolták, és azóta minden rebarbaraszezonban néhányszor el kell készíteni.  Az íze kétségkívül szokatlan – de egészen magával ragadó, különleges, mondhatni éteri. Annyira más, mint amit egy húsos ételnél megszoktunk, hogy minden falat külon elbűvöl. Jöjjön hát a perzsa rebarbarás bárány – természetesen az itthon kapható sertéshúsból.

Rebarbarás sertésbárány (hores-e-rivasz)

Előkészítés: 20 p 

Elkészítés: 1 óra 30 perc

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg sertéscomb
  • 3 szál rebarbara
  • 1 csomó petrezselyem (fagyasztott is megfelel)
  • 1 csomó menta (jobb a friss, de a szárított is megteszi)
  • 2 zellerszár
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 tk kurkuma
  • bors
  • olaj (elvben az oliva a legjobb, de a napraforgóolajtól sem fog megsértődni)

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, és forró olajon üvegesre pirítjuk.
  2. A húst kb  2-4 cm-es kockákra vágjuk. A hagymán először lepirítjuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót, borsot, kurkumát.
  3. A zellerszárat, petrezselymet, mentát apróra vágjuk, és olajon kb. 10 percig pirítjuk.
  4. Kb egy óra után, amikor a hús már majdnem kész – kb pörkölt sűrűségű a leve – hozzáadjuk a lepirított zöldségeket.
  5. A rebarbarát kb 1 cm-es darabokra vágjuk, alaposan megmossuk. 15 perccel azután, hogy bekerültek a zöldek, hozzáadjuk az húshoz. (Ha időközben elfőtte a levét, adunk még hozzá egy kevés vizet is.)
  6. 15 percig főzzük még együtt őket – vigyázznuk, ekkor már ne nagyon kevergessük az ételt, a rebarbara könnyen szétesik, és mi azt szeretnék, ha egyben maradna.

Rizzsel vagy bulgurral a legautentikusabb, de el tudom képzelni krumplipürével is.