Rebarbara szezon van, így illik néha beszerezni néhányat. A színe földöntúli, és ilyenkor nem is olyan drága. De mi legyen vele? Klasszikusan sütibe szokták rakni, ahol a savanykás ízt dupla adag cukorral illik ellensúlyozni. Sok cukrot nem ehetek, keveset se nagyon, szóval ez ki van lőve. Meg lehet próbálni kevés/nulla cukorral sütibe tenni, de akkor meg az ehetőség határait súrolja (néha kívülről), olyan savanyú. A mentával még ennél is negatívabb viszonyban vagyunk, ami a sütizést illeti – kimondottan nem szeretem az After8 jellegű mentás édességeket. Néhány éve aztán elém került egy recept, és azóta az lett a rebarbaraszezon sztárja. A család elsőre némi bizalmatlansággal fogadta – hogy kerül a sütialapanyag a hús mellé, aztán megkóstolták, és azóta minden rebarbaraszezonban néhányszor el kell készíteni. Az íze kétségkívül szokatlan – de egészen magával ragadó, különleges, mondhatni éteri. Annyira más, mint amit egy húsos ételnél megszoktunk, hogy minden falat külon elbűvöl. Jöjjön hát a perzsa rebarbarás bárány – természetesen az itthon kapható sertéshúsból.
Rebarbarás sertésbárány (hores-e-rivasz)
Előkészítés: 20 p
Elkészítés: 1 óra 30 perc
Hozzávalók (4 főre)
- 1 kg sertéscomb
- 3 szál rebarbara
- 1 csomó petrezselyem (fagyasztott is megfelel)
- 1 csomó menta (jobb a friss, de a szárított is megteszi)
- 2 zellerszár
- 2 db vöröshagyma
- 1 tk kurkuma
- só
- bors
- olaj (elvben az oliva a legjobb, de a napraforgóolajtól sem fog megsértődni)
Elkészítés
- A hagymát apróra vágjuk, és forró olajon üvegesre pirítjuk.
- A húst kb 2-4 cm-es kockákra vágjuk. A hagymán először lepirítjuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót, borsot, kurkumát.
- A zellerszárat, petrezselymet, mentát apróra vágjuk, és olajon kb. 10 percig pirítjuk.
- Kb egy óra után, amikor a hús már majdnem kész – kb pörkölt sűrűségű a leve – hozzáadjuk a lepirított zöldségeket.
- A rebarbarát kb 1 cm-es darabokra vágjuk, alaposan megmossuk. 15 perccel azután, hogy bekerültek a zöldek, hozzáadjuk az húshoz. (Ha időközben elfőtte a levét, adunk még hozzá egy kevés vizet is.)
- 15 percig főzzük még együtt őket – vigyázznuk, ekkor már ne nagyon kevergessük az ételt, a rebarbara könnyen szétesik, és mi azt szeretnék, ha egyben maradna.
Rizzsel vagy bulgurral a legautentikusabb, de el tudom képzelni krumplipürével is.