Idő és munkaigényes, de a végeredmény miatt megéri elkészíteni. A lágy hájas-leveles tészta és a sűrű szilvalekvár remek párosítás: nem véletlen, hogy a békési szilvalekváros papucs gyorsan kiemelkedett a paraszti konyhákból az előkelő, ünnepi asztalokra.
A régi háziasszonyok a konyhában található alapanyagokból igyekeztek főzni. Ha sütésre került a sor, arra törekedtek, hogy minél tovább friss maradjon a tészta. A békési szilvalekváros papucs pontosan ezekből az elvárásokból született: a disznótorokból megmaradt hájat vágták apróra és hajtogatták bele a sóból, vízből és lisztből dagasztott tésztába, amiből egy hosszú ideig eltartható friss és omlós sütemény született.
A különleges tésztához jó minőségű, savanykás szilvalekvár is kell. A békésiek hagyományosan besztercei szilvából főzik. Talán meglepő, de a legjobb lekvár az érett, a szára körül már fonnyadó gyümölcsből készül. Fontos, hogy a szilván kívül semmi más ne kerüljön a készülő lekvárba.
Le sem merjük írni, milyen hosszú ideig készül a békési szilvalekváros papucs, de előfordul, hogy több napig. Ráadásul – ahogy a régi recepteknél ez előfordul – pontos hozzávalókat sem tudunk megadni. Elkészítéséhez – az elszántság mellett – a klasszikus “amennyit felvesz” hozzáállásra is szükség lesz.
1 kg liszthez 2 gramm só és annyi víz kell, amennyit felvesz, mert a liszteknek nem egyforma a vízfelvevő képességük. Az aprított vagy darált hájból nagyjából 30 dkg kell a tésztába. Ezt szintén alaposan összegyúrjuk, majd négyzet alakúra hajtogatjuk.
A tésztát a következő napig hideg helyen, letakarva kell pihentetni. Ezt a műveletet több napon keresztül kellene ismételni a tészta állagától függően. Nekünk már nincs annyi türelmünk, mint a régi békési háziasszonyoknak, 2 nap után feladtuk. A lényeg, hogy a tészta sima, levegős, fényes és könnyed legyen. Ez a hajtogatás fontos, ez adja meg a leveles jelleget. Ezután a lehető legvékonyabbra kell kinyújtani a tésztát, majd 6-8 cm-es négyzetekre vágni. Egy-egy négyzet közepébe kerüljön a sűrű lekvár. Végül csípjük össze a tetejét, és süssük forró, előmelegített sütőben szép aranysárgára a süteményt.
fotó: Békési Újság Facebook oldala