A világ első kovászhotele

Szerző: | 2025. 03. 27. 09:51

Olvasási idő: 2 perc

Emlékeznek még a járványos időkre, amikor mindenki meg volt győződve róla, hogy napokon belül súlyos vécépapír és kenyérhiány lesz? Egész Európa a kovászolás lázában égett. Szegény kovászokra viszont a járvány után rájár a rúd. Vagy mégsem?

A kovászos kenyér már az ókori Egyiptom óta ismert, de az utóbbi években a járvány és az ízlés változásának köszönhetően a fanyar, ropogós kenyér visszatért a pékségekbe és az otthoni konyhákba világszerte. A kovász, amitől ez a kenyér más lesz lényegében víz, liszt és vadélesztő keveréke, amely a két kenyérsütés között erjed. De míg a kovászos indítót könnyű elkészíteni, a pékeknek meg kell dolgozniuk azért, hogy életben tartsák, minden nap egy kis vízzel és liszttel „etetve”. Minél idősebb az indító, annál csípősebb a kenyér. Amíg a nyakunkon volt a COVID, és mindenki otthon kuksolt ez a feladat legalább kis színt vitt az unalmas home office-os hétköznapokba. Mára azonban felmerül a kérdés, mi legyen az évek óta etetett kis kovászunkkal, ha elmegyünk nyaralni. A legtöbben persze azt az egyszerű választ adják, hogy kidobjuk a fenébe, és veszünk a boltban kenyeret, de van a világnak olyan pontja, ahol ennél szofisztikáltabb megoldást választhatnak: a kovászhotelt.

A tulajdonos Charlotta Söör a MUNCHED-nak magyarázta el miért van szüksége a kovásznak saját szállodára, és miért alakult ki a svédeknél ekkora őrület e savanyú kenyér iránt. Szerinte a svédek két dolgot szeretnek igazán a savanykás ételeket, amiket lehetőleg maguk készítenek el, és a hosszú utazásokat, amiket a svéd jóléti állam tesz lehetővé a mindenkinek járó öt hét fizetett szabadsággal. A kettő viszont – legalább is, ami a kovászt illeti – ellentmondásban van egymással, amire a hotel jelenti a legjobb megoldást. És hogy hogy működik?

„Nagyon egyszerű” – mondja Söör – „A nap 24 órájában bejelentkezhet a az ügyfél, mivel a nap minden órájában van személyzetünk. A kovászt az ott tartózkodása alatt rendszeresen etetjük az általa választott bio liszttel és vízzel, amelyet aztán a tésztába keverünk. Azt hiszem, ezt nevezhetjük masszázsnak is! Arról is gondoskodunk, hogy a kovászt megfelelő hőmérsékleten tartsuk, a felesleget pedig levesszük” – teszi hozzá Söör.

Mindezért mindössze heti 100 svéd koronát – mintegy 3700 forintot – kérnek, így igazán nem drága, ha pedig a gondoskodás ellenére kipusztulna a kovász, a kedves vendég kap helyette másikat.