Mindig is vágyott arra, hogy egyszer a világűr peremén vacsorázzon? Valószínűleg kevesen vannak ezzel így, de azon kevesek, akik vágytak erre, és elképesztően gazdagok, hamarosan megtehetik egy dán sztárséf jóvoltából.
Rasmus Munk dán séf összefogott a floridai Space Perspective nevű startup vállalkozással, hogy egyszerre hat vacsoravendéget juttasson fel a légkör külső rétegébe, ahol a 33 éves Michelin-csillagos séf frissen készített vacsorát szolgál majd fel nekik. A küldetések a Spaceship Neptune űrhajón zajlanak majd, és várhatóan 2025 végén indulnak. Munk szerint a menük az űrkutatás témájára épülnek majd. „Történeteket akarunk mesélni az ételeken keresztül” – magyarázza a séf. „Mi… történeteket akarunk elmondani, azokból a kutatásokból, amelyeket az elmúlt 60 év során végeztek”. Bár némi nagyképűséggel „űrhajónak” nevezik, de a Spaceship Neptune valójában egy léggömb, amely egy nyomás alatt lévő kapszulát képes mintegy 30 480 méteres magasságba szállítani.
Ott, a sztratoszférában – amely technikailag a világűr hivatalos definíciója szerint 100 km-es határ alatt van – a vendégek étkezhetnek, miközben a Föld görbülete fölött a napfelkeltét figyelik. Mivel pedig nem csak ingyen ebéd, de ingyen vacsora sincs – ez a kis kiruccanás is rémesen drága lesz. Egy út 495 000 dollárba kerül – ez ma mintegy 178 millió forintnak felel meg. Ezért az árért hatórás utazást kapunk a sztratoszférába és vissza, valamint egy olyan menüt, amely messze meghaladja az űrhajósok által évtizedek óta fogyasztott rehidratált ételeket. Az első ember az űrben, Jurij Gagarin szovjet űrhajós, marhahús- és májpépet nyomott a szájába egy alumíniumcsőből.
A súlycsökkentés érdekében a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok általában rehidratálható edényekbe csomagolt ételeket, többek között leveseket és ragukat fogyasztanak. Bár Munk titokzatos a menüjét illetően, azt mondja, hogy aerogélből és medúzafehérjéből készült, sötétben világító csillagok beépítését tervezi. Munk Alchemist nevű étterme a dán fővárosban, Koppenhágában 2020 óta két Michelin-csillaggal rendelkezik, és tavaly a világ ötödik legjobb éttermének választották.
A vendégek 50 ehető „benyomásból” álló menüből étkeznek, az élményt pedig előadók és installációk kísérik, mindezt az étterem saját építészetében – egy korábbi koppenhágai színházi díszletépítő műhelyben. Az étterem középpontjában egy nagy planetáriumi kupola áll, ahol a vendégek a Földet az űrből, óceánokat, erdőket, sőt még egy dobogó szívet ábrázoló vetítésekkel körülvéve esznek. „Úgy gondolom, hogy a fine dining általában véve sokat változik” – mondja Munk. „És úgy gondolom, hogy vendégként a jövőben több élményre van szükségünk.”