A színésznő ezekben a hetekben legújabb filmjét promótálja, ennek kapcsán sütött pitét és kevert limonádét a Vogue konyhájában. A videó alatt megtalálják a sütemény és az ital receptjét, valamint egy kivonatot is mindarról, ami a főzés közben kiderül a színésznőről.
Zöld citromos pite (Key lime pie)
Biztosan sokan emlékeznek még Magdi anyus “lemenpáj”-jára, a Barátok köztből. Hát most, húsz évvel később egy autentikus elkészítését láthatjuk az amerikai (zöld)citromos pitének. Blake Lively-t sokan a Gossip Girl – A pletykafészekből, a Zöld lámpásból vagy esetleg “csak” Ryan Reynolds irigyelt feleségeként (és négy közös gyermekük anyjaként) ismerhetnek. A színésznő legújabb filmje, a Velünk véget ér augusztus 15-én kerül a magyar mozikba. A hagyományos amerikai süteményt Lively a (most már nem annyira) titkos receptje alapján készíti el, stílusosan estélyi ruhában, ékszerekkel.
Hozzávalók
Megjegyzés: A mennyiségek “ránézésen” és becslésen alapulnak.
A tésztához
- 24 darab Graham keksz (1 keksz kb. 5×10 centis)
- egy maroknyi makadámdió
- Bourbon vaníliakivonat
- 2 nagy csipet tengeri sópehely
- 200 gramm sózott vaj
- 1 darab tojás
A töltelékhez
- 2 egész citrom
- 0,5 kg lime
- 100 gramm tejföl
- “hideg hab”
- 250 gramm krémsajt
- 120 g porcukor
- 3 teáskanál (kb. 16 gramm) vanília
- 400 ml 30%-os habtejszín
- 0,5 liter sűrített tej
- 0,5 liter tej
- 15 dkg cukor
- 0,5 liter 30%-os habtejszín
- 2-3 zacskó vanília pudingpor (helyettesíthető 1 egység kukoricakeményítővel, 2 egység porcukorral és vanília aromával vagy a vanília más formájával)
- Grand Marnier narancslikőr
Elkészítés
Megdaráljuk a Graham kekszet, majd a makadámdiót és egy tálban összekeverjük. Hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, majd az egész tojást. A masszát belelapogatjuk egy centi vastagon a piteformába, majd pedig előmelegített 180 Celsius-fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Utána hűtőben pihentetjük.
A pite töltelékéhez ezután felverjük a fél liternyi zsíros habtejszínt, amelyre később lesz szükségünk.
A töltelék legalsó rétege
A pite töltelékébe való “hideg habhoz” egy nagy keverőtálban krémes állagúra felverjük a krémsajtot a porcukorral és a vaníliával, egy másik tálban pedig felverjük a habtejszínt, amíg kis csúcsok nem képződnek rajta. A krémsajtos keveréket hozzáadjuk a felvert habtejszínhez. (Felhasználásig hűtőben tárolandó, recept innen.)
A “hideg habhoz” hozzáadjuk a sűrített tejet (házi recept itt), a tejfölt, a vanília pudingport és ízlés szerint a Bourbon vaníliakivonatot és a narancslikőrt.
Egy külön tálba kinyomjuk a gyümölcsök levét, amelyet hozzáadunk a töltelék alsó rétegéhez. Majd pedig egy kezeletlen citrom és egy lime héját is hozzáreszeljük mindehhez.
A tésztát kivesszük a hűtőből, eligazítjuk rajta az alsó töltelékréteget.
A töltelék középső rétege
A videóban nem egyértelmű, hogy újabb adag “hideg habhoz” vagy pedig felvert tejfölhöz ad hozzá egy nagy evőkanál tejszínhabot. Mindenesetre ebből lesz a második réteg.
A töltelék legfelső rétege
A pite tetejére kerül a maradék felvert tejszínhab. Blake Lively azt ajánlja – az édesanyja nyomán -, hogy a spatulával S-alakokat leírva érhetünk el egyszerűen szép felületet a tetején.
A díszítés
A pite tetejére vékony, S-alakú lime szeleteket helyezünk (10:43-kor a videóban), a süteményt reszelt lime-héjjal és lime-szívvel is díszíthetjük. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, a fogyasztása ezután a legjobb.
Blake Lively-féle citromlé
Hozzávalók
- jég
- Betty Buzz citrusos ízesítésű szénsavas ásványvíz – mivel a színésznő által létrehozott italmárka hazánkban nem kapható, helyette bármelyik szénsavas ásványvíz megteszi
- Bourbon vaníliakivonat
- 1 teáskanál butter extract*
- 1 teáskanál Bourbon füstölt cukor**
- limonádé citrom (Citrus limon x reticulata) – ennek hiányában sima citrom is megteszi
- Meyer citrom
- narancs
- a 18+-os verzióhoz adjunk hozzá tequilát vagy Bourbont és Grand Marniert
A mennyiségek még annyira sem követhetők a videóban, mint a pite elkészítésénél, így mindegyik “ízlés szerint”.
*A butter extract, azaz vajkivonat hazánkban nem kapható, de itt lehet találni hozzá egy házi receptet. Ez egy lassú lángon főzött vaj (lehet növényi alapú zsírral, például margarinnal is készíteni) és vodka keveréke, amelyet 5-6 órát hagyni kell kihűlni, majd pedig konyharuhán át kinyomkodni – a fennmaradó folyadék lesz a vodkás vajkivonat, amely felhasználásig hűtve tárolandó.
**A Bourbon füstölt cukor nem vaníliás, ahogy arra elsőként asszociálnánk. Inkább a Whiskey-hez van köze, ez tulajdonképpen egy használt Bourbon hordófán füstölt demerara nádcukor. Az Egyesült Államokban a boltokban kapható, itthon meg kell elégednünk a sima nádcukorral, esetleg kicsit serpenyőn megforgathatjuk, hogy kicsit karamellizálódjon.
Az elkészítés egy hagyományos limonádéhoz hasonló: kinyomjuk a gyümölcsök levét és hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd pedig a poharakba kiporciózott jégre öntjük.
Lively a készítés közben nem méregeti a mennyiségeket, “ránézésre dolgozik”. A videóban először kicsit sok is lesz az alkohol, de aztán a színésznő átöntögetésekkel kiigazítja az ízeket.
A sztori
Blake Lively szerint a pite legfontosabb hozzávalója a vaj, méghozzá sózottan, mondván, hogy nem bíbelődik sótlan vajjal. A pitereceptet az édesanyjától kapta, amelyet Lively úgy értékelt, mint egy sima citromos jégkrémtorta receptet, amibe zöld citrom (lime) is kerül.
A színésznő főzés közben azt is elárulja, hogy az eddigi filmjei közül a Velünk ér véget volt az, amelyik a leginkább igénybevette őt – Lively az alkotás producere is volt egyben. A film alapjául szolgáló 2016-os könyv annyi embert megérintett, hogy a színésznő nagy felelősségnek és nyomásnak élte meg, hogy részt vegyen a filmadaptáció elkészítésében. Lively – a Vogue-nak adott interjúról lévén szó – a filmben hordott ruháiról is beszél. Elmondja, hogy magánemberként imádja, amiket a férje, Ryan Reynolds hord, emellett Gigi Hadid, modell gardróbjáért is odavan. A filmben hordott ruhadarabjait viccesen a két előbb említett ember stílusának ötvözeteként írja le. Elmondása szerint ezek az öltözékek a kedvencei az összes filmé közül, amiben eddig szerepelt. Nyilván mivel ezt az alkotást promótálja, ezért nem is mondhatna mást.
Blake Lively arról is beszél, hogy az utóbbi néhány évben azért koncentrált a saját vállalkozására, mert azt a gyerekei mellől is tudja vinni. Ellentétben azzal, ha hónapokig forgat egy filmet, 16-18 órás munkanapokkal Budapesten vagy Capri szigetén. Utóbbi helyen forgatta Lively nemrég a 2018-as Egy kis szívesség című film második részét – a pite betöltése közben a színésznő arról áradozik, hogy a film rendezője, Paul Feig mennyire ki tudja hozni a színészekből a maximumot.
A koktél készítése közben “terelődik rá a szó” a szeptemberi amerikai Vogue-címlapra, amelyen Blake Lively szerepel, Hugh Jackmannel. A címlaphoz kapcsolódó fotósorozatot Baz Luhrmann rendezte. Az ausztrál filmrendező-író olyan alkotásokért felelt, mint a Moulin Rouge, az Ausztrália, A nagy Gatsby és a 2022-es Elvis című film. A cikket és a fotósorozatot a Vogue honlapján lehet megnézni.
Borítókép: Blake Lively és a zöldcitromos pitéje. Forrás: YouTube/Vogue