Digitális nomadizálás idén nyáron

Szerző: | 2024. 06. 7. 06:28

Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt években egyre nagyobb divat lett az úgynevezett digitális nomád életforma. A modern kor nomádjai távmunkában dolgoznak – egy olyan helyről, ami sokkal kellemesebb, mint az, ahová születtek.

A digitális nomád életforma már a pandémia előtt is divatba kezdett jönni – azután a több éves lezárás sokkal lefogadottabbá tette a távmunkát, mint korábban volt, a lezárások utáni “bosszúutazások” pedig  – minden sötét jóslat ellenére, hogy hogyan fogunk majd félni a helyváltoztatástól – még nagyobb kedvet hoztak a vándorélethez. Persze a digitális nomád életforma ma sem mozgat meg tömegeket – egy jól képzett, felső középosztálybeli, fiatal réteg kiváltsága. Mert hát sem betonozni, sem tányért mosogatni, sem epret szedni nem lehet a tengerpartól távmunkában. Két-három kiskorú gyerekkel sem olyan egyszerű a nomadizálás – bár ebbe azért néhányan belevágnak. De – más felől – ez a réteg a trendsetter, ők mutatják meg, milyen lehet az élet évtizedek múlva.

De hova menjünk e nyáron nomadizálni, ha erre van lehetőségünk? A EuroNews szerint a legjobb úticél hosszabb tartózkodásra idén nyáron a Balkán. A nézőik ajánlásai alapján négy várost választottak ki – szerintük ezek a legjobbak. Az első helyen – lepődjenek meg – Belgrád áll. A szerb fővárost úgy ajánlják, mint Európa egyik legolcsóbb fővárosát. Ha nem a belvárosban lakunk, már 120 ezer forint körüli áron lehet egy kis lakást bérelni, és az általános árszínvonal is jelentősen a magyarországi – hát még az európai * – alatt van. Sokkal olcsóbbak az élelmiszerek – és az éttermek is. Zimony pedig igazi bohém vigalmi negyeddé válik nyaranta, a Duna pert teli van kellemes kiülős helyekkel. A városban pezsgő kulturális élet van – számtalan zenés hely, kiállítás, mozi várja a munka utáni kikapcsolódásra vágyó nomádokat is. Nagy a külföldi közösség is – így egészen jól megértethetjük magunkat akkor is, ha nem tudunk szerbül. Az infrastruktúra ugyanakkor jó – megfizethető áron széles sávú internethez is hozzá lehet jutni, ami ugye feltétele a nomadizálásnak.

Belgrádnál is olcsóbb – és sok szempontból kellemesebb is – Ohrid. Észak-Macedóniában az ohridi tó partján fekvő város igazi kis balkáni paradicsom. A tóparton végig kellemes strandok vannak, akár közvetlenül a vár alatt, akár kicsit délebbre egy ligetes részen hatalmas fák árnyékában is tölthetjük a délutánunkat. Érdemes a városban is hosszú sétákat tenni – hiszen a sok sok kis középkori templom hatalmas élményt jelent. A környék pedig igazán szép – átruccanhatunk akár Albániába is, egészen közel van határ.  Az árak pedig nagyon is barátiak – lakást akár 80 ezer forintnak megfelelő macedón dinárért bérelhetünk, az éttermi árak pedig még a szerbiaiaknál is alacsonyabbak, a konyha viszont éppolyan kellemes.

A harmadik favorit a bulgáriai Bankso – itt se tenger, se folyópart nincs, vannak viszont hegyek. Bansko a Pirin-hegység nemzeti Park központja – télen síparadicsomként működik. Ennek megfelelően jól kiépített infrastruktúrája van, vannak bérelhető ingatlanok, – a havi bérleti díj pedig 100 ezer forint körül van. A klíma – mivel hegyek közt vagyunk – sokkal kellemesebb nyáron, mint a partok közelében, 20-25 fokra kell akkor is számítani, amikor másutt rekkenő hőség van – a hegyekben pedig csodás sétákat lehet tenni, akár tényleg csak sétálni vágyik az ember, akár komolyabb hegymászásra adná a fejét. A konyha – mint mindenütt a Balkánon – kiváló, és, szintén mint mindenütt, sokkal olcsóbb, mint bárhol másutt Európában. Nyaranta, amikor itt nincs szezon már 1500-200 forintból mesés ebédeket-vacsorákat lehet enni. Az internet ellátottság pedig semmivel sem rosszabb, mint a kontinens nyugati felén.

A digitális nomádokért persze nagy a verseny – és nem is csak a Balkánon. Aki – szintén a jó konyha, a jó idő és az alacsony árak miatt – messzebb költözne, annak most érdemes Thaiföldben gondolkodnia. A thaiok ugyanis új, kimondottan a digitális nomádokra szabott vízummal igyekeznek odacsábítani a jól képzett, jól kereső nyugati fiatalokat. Az ország régóta várt digitális nomád-vízuma lehetőséget ad arra, hogy az emberek akár egy évig távolról dolgozzanak. Az úgynevezett Destination Thailand Visa (DTV) „a digitális nomádokat, távmunkásokat és szabadúszókat célozza meg, valamint azokat, akik meg akarják tanulni a muay thait vagy a thai konyhát” – mondta Chai Wacharonke külügyminisztériumi szóvivő a sajtónak. A többszöri beutazásra jogosító vízum öt évig érvényes, és legfeljebb 180 napos tartózkodásra használható, és további 180 nappal meghosszabbítható. Korábban a legtöbb európai turista 30 napra szóló vízummentességgel látogathatott az országba, további 30 nappal meghosszabbítható tartózkodással. A tartózkodásuk alatt azonban nem dolgozhattak. A vízum díja 10 000 thai baht – mintegy 100 ezer forint.