Hogyan legyél jobb turista – anélkül, hogy felbőszítenéd a helyieket

Szerző: | 2024. 05. 29. 23:50

Olvasási idő: 9 perc

A helytelenül viselkedő turistáktól kezdve az elképesztő mértékű szén-dioxid-kibocsátásig a nyári vakáció nem mindig felhőtlen – főként helyiek számára. Íme, hogyan utazz felelősségteljesen úgy, hogy közben jól is érezd magad – a Guardian cikke nyomán

A turizmus már majdnem visszatért a járvány előtti szintre [van, ahol meg is haladta azt – a szerk.] – ami egyszerre jó és rossz hír. Bármennyire is számítanak az utazókra a nyaralóhelyeken, senki sem szeretné, ha a helytelenül viselkedő turisták blokkolnák a kilátást, vadul buliznának az utcákon, vagy a helyi lakosokat kiszorítanák a saját városukból. A túlturizmus, a szén-dioxid-kibocsátás, a természet kimerülése és a műanyagszennyezés mind-mind óriási aggodalomra ad okot. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a nyaralásról. Íme 28 tipp, hogy idén nyáron jobb turistává válj!

Gondolkodj élményben

Amikor nyaralást tervezünk, a legtöbb ember először kiválasztja az úti célt. Justin Francis, a Responsible Travel (Felelős utazás) társalapítója és ügyvezető elnöke azonban azt mondja: “Ne azt kérdezd: ‘Hová akarok menni?’, hanem: ‘Mit akarok kapni ettől a nyaralástól?’ Ez lehet izgalom, kikapcsolódás, tanulás… Gondolj vissza a kedvenc utazásaidra – mi tette azokat élvezetessé?” Anne de Jong, a Good Tourism Institute (Jó Turizmus Intézet) társalapítója ezeket a kérdéseket veti fel: “Milyen utazó szeretnél lenni? Milyen élményeket keresel? Lehet, hogy azt gondolod, hogy Barcelonába szeretnél menni, de lehet, hogy San Sebastián jobban illik hozzád.” Ez a megközelítés alternatív városokhoz vezethet a túlzsúfolt turisztikai gócpontokhoz képest.

Gyakorolj pozitív hatást

Néhány barcelonai lakos úgy lépett fel a túlturizmus ellen, hogy eltávolíttatott egy buszjáratot a Google Mapsről – a helyi buszok ugyanis gyakran túlságosan tele vannak városnézőkkel ahhoz, hogy az emberek haza tudjanak menni a munkából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város tiltott terület. Dr. Peter Robinson, a Leeds Beckett Egyetem Turizmus és Vendéglátás Menedzsment Központjának vezetője szerint “nem egyszerűen azt mondják, hogy ‘Ne menjetek oda!’ Ezzel azt próbálják elérni, hogy a turisták megértsék, hogy mi a helyi lakosok tiltakozásának és felháborodásának oka. A turisták felelőssége az, hogy pozitívan járuljanak hozzá a desztinációhoz”. Francis szerint: “Bárhová utazhatsz kitartva amellett a szándék mellett, hogy csökkentsd az utazásod negatív hatásait, és növeled a pozitívakat”.

A helyi a legjobb

“Gondolkodj helyi szinten mindenben, amit teszel, és legyél érzékeny. Ez nem csak helyes módja az utazásnak, hanem a legélvezetesebb is” – mondja Francis. Azt ajánlja, hogy fogadjunk fel helyi idegenvezetőt. “Ő segít elkerülni a tömeget, például azzal, hogy elvisz éjszakai sétákra; ismeri a legjobb kilátóhelyeket és a tengerjáró hajók menetrendjét [amikor is a várost elárasztják a hajónyi látogatók, akiknek a tömegét jó lenne elkerülni egyszeri turistaként]. A helyi idegenvezető abban is segít, hogy elkerüljük a nem kívánt következményeket, például a vallási helyeken való megbotránkoztatást”.

Mutass tiszteletet

Végezz kutatást, mielőtt elindulsz – többet fog számodra nyújtani az úti cél, igazán megéri előre belefektetni a munkát. “Ne feledd, hogy valaki más hazájában nyaralsz” – mondja Francis. “Ha tisztelettel utazol, azzal tiszteletet érdemelsz ki. Tanulj meg néhány kifejezést a helyi nyelvből – ez csak egy gesztus, de a gesztusok számítanak”. Robinson hozzáteszi: “Egy kis megértés messzire tudja vinni az embert.”

Felfedezés az ételeken keresztül

“A gasztronómia egy mesés kapu a kultúrához és a történelemhez” –

mondja Francis. Keresd a helyi alapanyagokat és ételeket az étlapokon; látogass el piacokra, gasztrofesztiválokra és farmokra; fontold meg egy főzőtanfolyam elvégzését. De Jong azt mondja: “Az Alternative Athénnal részt vettem egy ételekkel kapcsolatos gyalogtúrán, és rejtett éttermekbe, utcai éttermekbe és az idegenvezető kedvenc kávézójába is elmentünk – olyan helyekre, amelyeket másképp soha nem találtam volna meg.” Emellett ajánlja a Localvore alkalmazást is, amely éttermi ajánlatokat tartalmaz.

Fontos a jó időzítés

Az Utazási és Turisztikai Világtanács arra ösztönzi az embereket, hogy szezonon kívül és egész évben utazzanak. Julia Simpson, az elnök-vezérigazgató szerint: “A cél az, hogy megőrizzük az egyensúlyt a lakosok életminősége, az utazási élmény és a népszerű úti célok környezetének védelme között.” Nem mindig lehet elkerülni a főszezont, de Robinson szerint már az is sokat számít, ha figyelembe vesszük azokat a napokat, időpontokat és területeket, ahol a túlturizmus nagyobb problémát jelent, és ez olyan zsúfolt városokban, mint Amszterdam, sokat számíthat.

Ne csak egy napra menj

Az egynapos utazók hozzájárulnak a túlzsúfoltsághoz, és általában keveset költenek, így kevés előnnyel járnak a desztináció számára. “Maradjanak éjszakára, inkább szállodában, mint Airbnb-s lakásban – ezekkel ugyanis értékes lakásállományt vonnak ki a tulajdonosok a piacról, és hozzájárulnak a albérleti díjak és lakásárak óriási emelkedéséhez” – mondja Francis. A turistáknak is előnyös az éjszakai ott tartózkodás – Szicíliában például akkor vacsorázhatsz Monreale-ban, amikor mindenki más már visszament Palermóba, majd reggel meglátogathatod a katedrálist, mielőtt az első buszos turistacsoport megérkezik.

Legyél lassú turista

“A lassú turizmus azt jelenti, hogy több időt töltesz egy úti célon, részt veszel a helyi kultúrában és megismered a helyieket” – magyarázza Robinson. A csak a városra korlátozódó pihenés helyett próbálj meg időt tölteni a környező vidéken is. Velencében – amely áprilisban a világ első olyan városa lett, ahol belépődíjat kell fizetni – Francis azt javasolja, hogy a Venezia Autentica segítségével látogassuk meg a város hagyományos kézműveseit, majd töltsünk el néhány napot a venetói agroturizmusban.

Válaszd a kevésbé járt utat

Párizs és Róma mindig is szerepelni fog a turisták bakancslistáján, de Francis szerint örömteli lehet a kevésbé ismert úti célok felkutatása is. “Szeretem ezt a Robert Frost idézetet: ‘Az út az erdőn kétfele ment – / A kevésbé járt tetszett nekem, / És így lett mind, ami lett, talán.’ “Richard Hammond, a Green Traveller alapítója azt mondja: “Amikor Új-Zélandra mentem, ahelyett, hogy a 10 Nagy Séta túrát tettem volna meg, 10 alternatív sétaútvonalat kutattam fel. Szinte senki sem volt arrafelé, és a táj még így is egészen elképesztő volt.”

Óvakodj az “alternatív” úti céloktól

A TikTok trendje, miszerint az “alternatív” úti célokkal tehetünk jót – például Budapest helyett Pozsony, Maldív-szigetek helyett Madeira – jó ötletnek tűnhet. De ahogy Francis mondja: “Azt kockáztatjuk, hogy máshol is ugyanazokat a problémákat idézzük elő, mint a túlturizmus”. Próbálj meg inkább a közösségi médián túlra tekinteni, amikor valódi alternatív úti célok után kutatsz.

Fedezd fel újra a hazádat

Ha szűkös az idő vagy a pénz, fedezd fel a saját régiódat! Sok olyan honlapot találni, amelyen a magyarországi látnivalók, érdekességek, eldugott helyek vannak bemutatva. Ilyen oldal például a Csodahelyek.hu, amely számos hazai kirándulóhelyet, érdekes települést, látnivalót mutat be cikkeiben.

Okosan védd a klímát

A Responsible Travel 2020-ban akadémikusokkal együttműködve kiszámolta a nyaralásokkal járó legnagyobb szén-dioxid-kibocsátásokat. “Az első három helyezett a célállomásra való utazás, a szállás energiafelhasználása és az étkezés volt – nem feltétlenül ebben a sorrendben” – mondja Francis. “Ha a nyaralás alatt extrán húsos étrendet tartunk, akkor ez lehet a legnagyobb. Tehát a repülés nélküli utazás, a központtól messzebb eső ott tartózkodás és a vegán étkezés lenne a legkevésbé környezetterhelő nyaralás” Hammond Nyugat-Svédországot hozza példaként, amely úttörő szerepet játszik a “klímatudatos nyaralásokban” – ahol minden fenntarthatóbb, az étkezéstől a közlekedésig.

A “telelések” kérdéseket vetnek fel

A “telelések” kialakulóban lévő trendje azt takarja, hogy egyre több turista indul Skandináviába, hogy elkerülje a Földközi-tenger perzselő hőmérsékletét, az aszályokat és az erdőtüzeket. Bár a diverzifikáció jó dolog lehet, de az, hogy dél helyett egyszerűen északra repülünk, nem az. “Ha Skandináviába repülünk, pontosan ugyanolyan hatással leszünk Dél-Európára, mintha oda repülnénk – a kibocsátott szén-dioxid mennyisége ugyanannyi” – mondja Francis. Aztán ott van még az etikai kérdés, hogy a turisták által létrehozott éghajlati válság hatásaival való megküzdés érdekében elhagyjuk a déli országokat. “Van egy olyan érv, hogy azoknak a helyeknek, amelyeket valamilyen természeti katasztrófa károsított, szükségük van a turistákra, hogy bevételt termeljenek és segítsenek a helyreállításban” – mondja Robinson.

Ne legyél egy “utolsó esélyes” turista

Robinson felhívja a figyelmet az éghajlati válsággal kapcsolatos “utolsó esélyt kínáló turizmus” nyugtalanító jelenségére. “Hatalmas mennyiségű turista repül olyan helyekre, “mielőtt túl késő lenne”, amelyeket nem arra terveztek, hogy ekkora tömegek lássák: a Galápagos-szigetek, korallzátonyok, gleccserek, az Antarktisz…” Ne legyél olyan, aki direkt ezekre a helyekre utazik!

Tényleg kell az a drón?

A szelfibotok már letűnőben vannak, de még mindig rengetegen viselkednek illetlenül a tökéletes képre való törekvés során, beleértve a drónos fotózást is. Több ország már betiltotta ezeket, köztük Marokkó és Madagaszkár. Ehelyett vegyél inkább képeslapot.

Látogasd meg a nemzeti parkokat

A természet támogatásának egyszerű módja, ha meglátogatunk egy nemzeti parkot, az ösvényeken maradva és a belépődíjakat megfizetve. A pénzeddel segíted a természetvédelmi erőfeszítéseket és támogatod a dolgozók megélhetését.

“Az első szempontnak mindig a ‘ne hagyj nyomot’ kellene lennie”,

azért hogy ne zavarjuk meg a törékeny ökoszisztémákat” – mondja Jessica Blotter, a Kind Traveler (Kedves Utazó) vezérigazgatója és társalapítója.

Óvakodj a vadon élő állatokkal szervezett programoktól

“A World Animal Protection szerint akár 550 ezer állatot is tartanak az életüket veszélyeztető körülmények között a turisták szórakoztatására” – mondja Blotter. A Kind Traveler 14 elkerülendő állatattrakciót sorol fel, köztük az elefántlovaglást és a delfinekkel való úszást. “A vadon élő állatokat a legjobban a vadonban lehet megtapasztalni, felelősségteljesen vezetett túrákon vagy körbevezetéseken, amelyeken a természetet háborítatlanul hagyják”.

Fenntartásokkal kezeld a rezervátumlátogatásokat

Csábítóan hangozhat, hogy repülj Borneóra, hogy árva orángutánokat etess cumisüvegből, de biztosnak kell lenned abban, hogy az előnyök felülmúlják a szén-dioxid-kibocsátás költségeit. A hazádhoz közelebbi segítségnyújtás általában jobb választás. Magyarországon bármelyik állatkertbe lehet jelentkezni örökbefogadónak – ami pénzbeli támogatást jelent számukra – vagy önkéntesnek. Az állatmentő alapítványok is szívesen fogadják az önkéntes munka felajánlásokat és a támogatásokat is. A legtöbb állatmenhelyen pedig lehet menni alkalmi kutyasétáltatónak is.

Kalandozz saját erődből

“A kalandutazás az egyik legjobb utazási forma, amelyet alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett, gyalog vagy kerékpárral, kis közösségeket meglátogatva tehetünk meg” – mondja Robinson. De Jong a kenuzást vagy a kajakozást javasolja. “Nem kell minden saját felszerelés hozzá, és nem kell, hogy nagyon extrém legyen. Egyhetes vízitúrára is elmehetsz úgy, hogy az egész útvonalat előre megtervezték neked.”

Menj kempingezni

“A hagyományos kempingezésnek alacsony környezeti hatással kell bírnia” – mondja Robinson. “Ha olyan helyen jársz, ahol megengedett a vadkempingezés, gondosan válaszd meg a helyszíneket. Próbálj meg inkább gyalog vagy kerékpárral odamenni autó helyett”. Nem minden kempingező hely egyforma, ezért érdemes kutakodni. Magyarországon nincs hagyománya a vadkempingezésnek, de például a Balaton körbebiciklizése egy hét alatt, parti kempingekben töltve, jó alternatívának tűnik.

És (esetleg) glampingezni

Általában a glamping is jó választás [a glamourous – csillogó és a camping – kemping szóból, jelentése: kempingezés, luxuskörülmények között]. De, mint azt bárki tudja, aki látta a nemrégiben bemutatott A gonosz nem létezik című filmet, ez problémás lehet. “Jó, ha tisztában vagyunk a glampinggel kapcsolatban esetlegesen felmerülő problémákkal” – mondja Francis. “Ezek közé tartozhat az erdőpusztítás; a vízhasználat; a szennyvíz- és hulladékártalmatlanítás; a lakosok hozzáférési problémái; valamint a fény- és zajszennyezés.” Robinson hozzáteszi: “Egyes glamping sátrak olyanok, mint a szállodai szobák – teraszfűtésük van! Ássunk bele az ökológiai tanúsítványokba, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem greenwashingról van szó”.”

Válassz bölcsen szállodát vagy vendégházat

De Jong az Ecobnb-t ajánlja a fenntarthatóbb szálláshelyek jó forrásaként, a FairTrip alkalmazást pedig a vendéglátóhelyekhez. “Egy eredeti, helybéli megvendégelés rendkívüli élményt jelenthet a turistáknak, és hasznos lehet a helyi családoknak” – mondja Francis. “Ha hátrányos helyzetű közösségeket látogatunk meg, kérdezzük meg előre, hogy van-e bármire szükségük.”

Vonattal utazz

“Ha a repülés alternatíváját keresed, használd is ki, amire bukkantál” – mondja Hammond. Az európai vasúthálózat közelmúltbeli liberalizációja azt jelenti, hogy az árak csökkennek – a Barcelonából Madridba tartó vonat már csak 7 euróba kerül. Foglalj előre – Hammond azt javasolja, hogy állíts be jegyfigyelőt a Rail Europe rendszerében -, és ha Nagy-Britanniában jársz, használj felosztott vonatjegyeket. Vagy oszd fel kisebb egységekre az utadat és közben állj meg több helyen. De Jong a Bywayt, egy repülőjegy-mentes utazási platformot, valamint az Interrailt használja.

Back-on-Track.eu

A Back-on-Track Europe hasznos térképet tartalmaz Európa határokon átnyúló éjszakai vonatjáratairól

Fontold meg a buszos utazást

“Az autóbuszok nem számítanak luxus utazási módnak, de a modern buszokban fekvő ülések és wifi is van. A közelmúltban egy Bázelből Párizsba tartó út során még jéghideg cseh sört is árultak” – mondja Hammond. “Az autóbuszok különösen jók a kevésbé ismert városok közötti utazásokhoz.” Hasznos cégek közé tartozik a FlixBus, amely Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában közlekedik, és a BlaBlaCar busz Európában.

Bojkottáld a tengerjáró hajókat

Egyetlen fenntarthatósági szakértő sem tud egy jó szót sem szólni a tengerjáró hajókról. Francis összefoglalja: “Utas/km-re vetítve a körutazó hajók a leginkább szén-dioxid-kibocsátó utazási módot jelentik. Nagyon mocskos üzemanyagot égetnek: Európa 218 tengerjáró hajójának kénkibocsátása 1 milliárd autóéval egyenértékű. A személyzet gyakran rossz körülmények között dolgozik, és kevés munkavállalói joggal rendelkezik. És ott van még a túlturizmus, amikor sok ember érkezik egy helyre, ahol nem költenek el sok pénzt, mivel a fedélzeten esznek és alszanak.” A kevésbé káros alternatívák közé tartoznak a folyami hajóutak, a kis hajók és vitorlások, valamint a Hurtigruten, a norvég part menti expressz, amely azon dolgozik, hogy 2030-ra zéró károsanyag-kibocsátású hajóutakat indítson.

Kompenzálni vagy sem?

A szén-dioxid-kvóta kényes kérdés. Francis szerint: “Az ellentételezés eltereli az emberek figyelmét arról, hogy változtatniuk kell a viselkedésükön”. Hammond osztja ezt a nézetet: “Minden mást is meg kell vizsgálnunk, mielőtt a kompenzációhoz folyamodnánk”. A Guardian tavalyi, az ellentételezéssel kapcsolatos vizsgálata megállapította, hogy a világ legnagyobb tanúsítója által jóváhagyott szén-dioxid-kompenzáció, azaz a kreditek, amelyekért cserébe a nagy kibocsátó vállalatok tanúsított környezetterhelés ellen küzdő projekteket támogatnak, több mint 90%-a értéktelen volt – azaz a kibocsátás valójában nem lett kompenzálva erdőültetéssel vagy bármi mással.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet adományozni a szén-dioxid megkötését célzó, arra érdemes projektekre. De Jong említi a Justdiggitet, amely Tanzániában és Kenyában “zöldíti újra” a tájakat, Francis pedig tagja egy kenyai szafari cég igazgatótanácsának, amely a legelők helyreállításában segít.

Szociális rendszerek támogatása

Ha utazásszervezőnél foglalsz, válassz olyat, amelynek van közösségi hatású programja, mint például a Responsible Travel “Utazásért cserébe utazást” programja, amely brit hátrányos helyzetű gyermekek számára nyújt támogatást kirándulásokhoz. “Turistaként a legjobb részeket látogathatjuk meg – Brightonban azonban olyan gyerekek élnek 5 kilométerrel arrébb, akik még soha nem jártak a tengerparton” – mondja Francis. További példák a Kind Traveler “Every Stay Gives Back” programja, vagy az olyan környezetvédelmi partnerségek, mint a G Adventures és a Planeterra, vagy az Exodus és a Rewilding Apennines.

Tegyél fogadalmat

Hasznos források közé tartoznak a Sustainable Travel International magyarázó anyagai a teknősturizmustól a greenwashingig, valamint a Rise Travel Institute rövid tanfolyamai, amelyek olyan témákat tárgyalnak, mint az önkéntes turizmus, az utazás fotózás és a digitális nomádok. Blotter ajánlja a 2021-es The Last Tourist (Az utolsó turista) című dokumentumfilmet. A turisták ezután személyes fogadalommal kötelezhetik el magukat a “jobb utazás” mellett, vagy mielőtt meglátogatnák a saját fogadalmukkal rendelkező országokat, köztük Izlandot, Új-Zélandot és Palau-t.

Forrás: The Guardian

Borítókép: Turisztikai látványosság: elefántok a vízben a Srí Lanka-i Pinnawala Elefántárvaházban, 2006. Fotó: Wouter Hagens/WIkimedia Commons