Hogyan legyen sok pénzünk 2025-ben? Itt a savanyú lencse receptje

Szerző: | 2024. 12. 31. 15:29

Olvasási idő: < 1 perc

Régen, a paraszti háztartásokban az szilveszter éjjelt vagy az új évet különösebben nem ünnepelték meg. Talán kicsit többet koccintottak, főleg a férfiak, talán jobban ettek, ahogy az anyagi helyzetük engedte. A módosabb családoknál volt szilveszter este egészben sült malacsült, húsos csuszával vagy savanyú lencsével. Ugye, ha sok lencsét eszünk ilyenkor és az új év első napján, akkor sok pénzünk lesz. Ezért az éjfél utáni lencsét az is ette, aki nem kívánta. Itt egy jó lencserecept Göcsej környékéről, jól csúszik a malac húsa mellé.

  • fél kg lencse
  • 1 babérlevél
  • 1 szál borsikafű
  • 1 kv cukor
  • 1 dl gyümölcsecet
  • 1 fej vöröshagyma

A lencsét megválogatjuk, megmossuk és annyi vízbe áztatjuk, amennyi éppen ellepi. 4-5 óra áztatás után leszűrjük, enyhén sós vízzel felöntjük, hozzátesszük a hagymát, a babérlevelet, a borsikafüvet és puhára főzzük. Ha sok a lé, szűrjünk le belőle. A cukrot pirítsuk meg, ha elolvadt, fl dl lencselével engedjük föl, ha cukor elolvadt, tegyük hozzá az ecetet, forraljuk föl és a meleg leszűrt lencsére öntsük, keverjük össze. Tálalás előtt szedjük ki belőle a borsikafüvet, hagymát és babérlevelet. Ízlés szerint tegyünk hozzá még ecetet, ha szeretjük, akkor ha kihűlt, pár kanál tejföllel is locsoljuk meg.

Borítókép: lencsesaláta – Wikimedia Commons