Milyen a Michelin-csillagos taco?

Szerző: | 2024. 06. 20. 13:28

Olvasási idő: 2 perc

A tacónál nincs egyszerűbb étel. Egy kis kukoricalepény, némi feltét és szósz, és már lehet is fogyasztani. Mostantól egy helyen már Michelin csillagot ér.

Aki Mexikóba megy, az bizonnyal hamarosan szembe kerül a tacóval. Olcsó utcai étel, minden sarkon kapni – olcsón, alig pár száz forintért árulják darabját, és ha eggyel nem is, de három-néggyel, amennyit egy adagban adnak,. már jól is lehet lakni. Sok változata ismert, különböző feltétekkel – van csípős és csípmentes, húsos és húsmentes, hagyományos vagy modern ízvilágú. A tacót általában nem a nagy éttermekben, habnem kis standokon kapni – piacokon, metrómegállók mellett, vagy úgy egyszerűen az utcán. Amúgy viszont Mexikóváros az ínyenceknek igazi zarándokhely – 18 Michelin-csillagos étterme is van, és nem is csak a helyi, hanem a világkonyha színe-java sorakozik fel az előkelőbb negyedek éttermeiben. Most viszont az egyik kis, látszatra jelentéktelen tacoüzlet kapott csillagot. Az El Califa de León alig három négyzetméteres kis boltocska, tulajdonosa Arturo Rivera Martínez. Az étlapon  csak négy dolog van. Mind a négy marhahúsos taco. A séf azt állítja, hogy az étterem fő sikere az alapanyagok minőségében rejlik. “Nincs titok, nincs semmi különleges. A titok a taco minőségében rejlik, a húsban, a tortillában, mindenben. Nincs titok” – mondja Rivera Martínez. Talán egy thaiföldi bangkoki street food standot leszámítva az El Califa de León valószínűleg a legkisebb étterem, amely valaha Michelin-csillagot kapott. Az árak mexikói viszonylatban meglehetősen magasak, egy taco közel 5 dollárba (1800 forint) kerül, aminél bőven van olcsóbb is a városban. De ez nem akadályozza meg, hogy ez a tacoüzlet tele legyen műanyag tányérokat szorongató és salsát kanalazó, álló vásárlókkal. A sok törzsvendég egyike, José Castañeda meg van győződve arról, hogy ez a legjobb a városban. “Mexikóvárosból származom, és sok taqueriát ismerek, és ez itt nagyon jó. Az ízek és a kiszolgálás hihetetlen” – mondja Castañeda. Az El Califa de León leghűségesebb vásárlóközönsége eredetileg a korábban önkormányzati szerepet betöltő  Intézményes Forradalmi Párt (PRI) párt politikusai közül került ki, amelynek székhelye körülbelül öt háztömbnyire található. Miután a párt 2018-ban elvesztette az elnökséget, folyamatos hanyatlásnak indult, és ma már ritkán látni öltönyös embert a taqueriában. De nem csak a vevőkör változik.  Annak ellenére, hogy az El Califa de León 1968 óta ugyanazt főzi hagyományos technikával, a tacoüzlet tulajdonosa elárulta, hogy ez a díj arra fogja ösztönözni őket, hogy innovatívabbak legyenek. “Rajtunk volt a sor, hogy kitüntettek minket, hogy egy ilyen fontos nemzetközi díjjal ismerték el, és több mint elkötelezettek vagyunk, mert mostantól kezdve ez a díj minden nap arra ösztönöz minket, hogy  eredetibbek és minden szempontból versenyképesebbek legyünk” – mondta Mario Hernandéz Alonso.

Címke: Mexikó, taco