Plutyka – a melengető krumplis káposztaleves

Szerző: | 2025. 03. 13. 14:46

Olvasási idő: < 1 perc

A farsang után itt a böjt, van aki tartja, van aki tisztítókúrát csinál ebben az időben, van aki csak húsmentesebben akar étkezni. Egyszerű recept egy tápláló káposztaleves elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 4-5 nagyobb burgonya
  • csipet kömény
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 2 evőkanál zsiradék – olaj vagy vaj is lehet
  • 2 evőkanál liszt – gluténmentesen is lehet, például rizsliszttel
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, és darabokra vágjuk (nem szeljük). Megmossuk és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Betesszük a zöldpaprikát – ami lehet egy kicsit csípős is – a majoránnát és a köményt. A már félig megfőtt a káposzta, akkor hozzátesszük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, és együtt puhára főzzük. A felhevített zsiradékban elkeverjük a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, hozzátesszük a fokhagymát,. Kissé kevergetjük, óvatosan, hogy meg ne égjen. Beletesszük a pirospaprikát, fölengedjük vízzel, simára keverjük, és a forrásba lévő levesbe öntjük. Még legalább 10 percig forraljuk, majd ízlés szerint sózzuk. A lényeg, hogy a levesben a majoránna és a fokhagyma íze érvényesüljön.

Borítókép: Fortepan / Bauer Sándor, 1959.