Ritka középkori játékfigurákra bukkantak régészek egy német kastélyban

Szerző: | 2024. 06. 4. 22:28

Olvasási idő: < 1 perc

A dél-németországi Burgsteinben egy korábban ismeretlen kastélykomplexum ásatásai során sakkfigurák, dobókockák és egyéb játékfigurák is voltak. Mindegyik a Kr.u 11. és 12. századból származik.

A sakk története a Kr.u. 6. vagy 7. századra vezethető vissza, amikor elődjét, a chaturanga nevű játékot India egyes részein játszották. Az arab invázió és Perzsia meghódítása után a sakkot átvette a muszlim világ, és végül Spanyolországon és Olaszországon keresztül terjedt el Európába körülbelül 1000 évvel ezelőtt. Korábbi cikkükben egy híres középkori sakk-készletről is részletesen írtunk.

„A középkorban a sakk tudás egyike volt annak a hét képességnek, amelyet egy jó lovagnak el kell sajátítania. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy az ismert leletek többnyire kastélyokból származnak” – magyarázta Dr. Jonathan Scheschkewitz, a Tübingeni Egyetem, az Állami Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa.

A játékdarabokat egy leomlott fal törmeléke alatt. A kutatók szerint az összes lelet rendkívül jól megőrzött. Az egyik megtalált sakkbábu 4 cm magas és lovat ábrázol, míg a többi lelet között négy virág alakú játékfigura és egy agancsból készült hatoldalú kocka található.

„A 11. – 12. századi játékok teljes gyűjteményének felfedezése óriási meglepetés volt számunkra, és a lófigura igazi fénypont” – mondta Dr. Lukas Werther, a Német Régészeti Intézet munkatársa.

A leleteket a Stuttgart-ban állítják ki.

A fejléckép forrása: Tübingeni Egyetem

Források : Daily Heritage