Végre itt a szezonja a sütőtöknek. A sütőben és levesként is szuper étel azonban rejt még magában lehetőségeket. Itt van pár recept, hogy mennyi minden kihozhatunk belőle a konyhában. Egészséges, gyors és finom ételek következnek.
Túrós gnocchi sütőtökmártással
Hozzávalók
Gnocchi
- 120 g tönkölybúza finomliszt + 20 g a lisztezéshez
- 80 g puha, alacsony zsírtartalmú túró
- 1 tojás
- ½ teáskanál só
Mártás
- 200 g sütőtökpüré
- 100 ml zsírszegény tej
- 50 g parmezán
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál BIO Extra szűz olívaolaj
- 5 g parmezán
- egy marék friss zsálya
- só az ízesítéshez
- fekete bors az ízesítéshez
Elkészítés
Az első lépés a gnocchi elkészítése. Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá a túrót és a tojást, és készíts sima, enyhén ragadós tésztát. Belisztezett felületen sodorj vékony rudat a tésztából, majd vágd rövid (kb. 1 cm-es) darabokra, és lisztezd be őket. Ezután fogj egy villát, fordítsd meg, és nyomj minden egyes tésztadarabot a villa fogainak, hogy megkapd a gnocchi jellegzetes formáját. Ezután tedd a gnocchit forrásban lévő sós vízbe, és addig főzd, amíg a darabok a víz felszínére nem emelkednek. A mártáshoz olívaolajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymát, add hozzá a sütőtökpürét és a tejet, és főzd össze az egészet. Ezután szórd bele a parmezánt, a finomra vágott zsályát, és ízesítsd sóval és fekete borssal. Ha a parmezán megolvadt, keverd a megfőzött gnocchit a mártásba. Tálaláshoz szórj még rá egy kis parmezánt és zsályát.
Sült tökös zöldségtál feta sajttal
Hozzávalók
- 1 hokkaido tök (500 g)
- 2 lilahagyma (200 g)
- 2 sárgarépa (200 g)
- ½ konzerv BIO Csicseriborsó (120 g)
- 50 g feta sajt
- 30 g méz
- 20 g BIO tökmagolaj
- 1 fej fokhagyma
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
- egy marék petrezselyemzöld/koriander
- só és őrölt fekete bors
Elkészítés
Finom és egészséges vacsorára vágysz? A mi kedvencünk egy gyorsan elkészíthető fogás, amihez nincs más dolgod, mint felkockázni a kedvenc őszi zöldségeidet, répát, lilahagymát, tököt. Tedd a zöldségeket egy tepsire, majd szórj rájuk egy jó adag csicseriborsót. Hogy jó szaftos legyen az étel, keverd össze a tökmagolajat mézzel és a fűszerekkel, reszeld bele a fokhagymát és az egészet keverd össze, végül öltsd rá a zöldségekre. Mielőtt betennéd sülni a zöldségeket, szórd meg az összemorzsolt feta sajttal. 180 fokon süsd 40-45 percig. Mindenképpen próbáld ki, ha valamilyen könnyű főételre vágysz, de köretként is működik húsok mellé.
Vaníliás és fahéjas illatú sütőtökös gofri
Hozzávalók
- 250 g búzaliszt
- 240 ml mandulatej vagy tehéntej
- 200 g sütőtökpüré
- 80 ml juharszirup
- 1,5 evőkanál almaecet
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. fahéj
- vanília rúd ízlés szerint
- egy csipet himalájai só
A díszítéshez
- 100 g mandarin
- 50 g áfonya
- 30 g pekándió
- 20 ml datolyaszirup
Elkészítés
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat és egy csipet sót. Ha ez megvan, add hozzá a többi hozzávalót, és alaposan dolgozd össze az egészet. Sütés előtt fújd be a gofrisütőt kókusz- vagy olívaolaj-spray-vel, és indulhat is a gofrigyártás! Tálalás előtt díszítsd a gofrikat. Mi például mandarinnal, áfonyával, pekándióval díszítve, és datolyasziruppal megkoronázva szeretjük a legjobban!
Pumpkin spice latte
Hozzávalók
- 1 evőkanál sütőtökpüré
- 300 ml kókusztej
- 5 g juharszirup
- fahéj ízlés szerint
- 3 csésze eszpresszó
- Pumpkin Spice szirup vagy fűszer ízlés szerint
Elkészítés
Nem kérdés, hogy ha ősz, akkor pumpkin spice latte-szezon! Szerencsére létezik a kávézókban kapható, telecukrozott kávénak otthon elkészíthető alternatívája. Csak a szokásos módon kell lefőzni az eszpresszót, majd hozzáadni az előre összekevert juharszirupos, fahéjas sütőtökpürét. Végül ízlés szerint adj még hozzá kókusztejet és Pumpkin Spice szirupot vagy fűszert.
Borítókép: Ida Pulis Lathrop (amerikai művész: Csendélet sütőtökökkel és hagymával). Forrás: Wikimedia Commons
Képek és receptek forrása: GymBeam