Házi készítésű mézeskalács tejeskávé

Szerző: | 2024. 11. 19. 12:01

Olvasási idő: < 1 perc

A mézeskalács latte egy fahéjjal, melasszal és őrölt gyömbérrel ízesített forró ital, amely a frissen sült mézeskalács melegítő fűszeres jegyeit idézi fel. A meleg tej és az őrölt fahéj íze együtt gazdag, ízes italt eredményez.

A kávézók kedvencét, a mézeskalács tejeskávét otthon is könnyen elkészíthetjük. Míg a kávézókban gyakran használnak előre elkészített mézeskalács szirupokat (néha egész összetevőkkel ízesítenek, máskor kémiai ízesítőkkel), ez a recept őrölt gyömbér, egy kis melasz és házi készítésű fahéjszirup kombinációjára támaszkodik, hogy megidézze a mézeskalács ízét. Fahéjszirup receptje itt található.

Édes és krémes jó kis meleg fűszerrel megbolondított kávéital a végeredmény. Nem lesz túl édes, az eszpresszó ízét nem fedi el a többi hozzávaló. Noha ez a recept jó zsíros tejet igényel, alternatív tej is használható. A zabtej a teljes tejhez hasonló gazdagságot biztosít, a mandula vagy a szója tejhez hasonlóan.

Ez az ital az erős ízek kiegyensúlyozásáról szól: a főzött eszpresszóból és melaszból keserű és földes jegyek, az őrölt gyömbérből egy csipetnyi fűszer, a fahéjszirupból pedig melegítő édesség érződik.

Fél teáskanálnyi a melasz hozzáadása adja ennek a tejeskávénak a mézeskalács jellegzetes ízét. Ha a melaszt, a gyömbért és a fahéjszirupot összekeverjük, mielőtt hozzáadnánk a főzött eszpresszóhoz, akkor az összetevők egyszerűbben keverednek össze a kávéval és a tejjel.

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál fahéjszirup
  • 1/2 teáskanál melasz
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 adag főzött eszpresszó
  • 1 csésze tej
  • 1 tk őrölt fahéj, díszítéshez
  • 1 fahéjrúd, díszítéshez

Elkészítése:

  • Keverjük össze a fahéjszirupot, a melaszt és az őrölt gyömbért egy hőálló bögrében.
  • Adjunk hozzá eszpresszót, és öntsük fel meleg tejjel.
  • Díszítsük egy csipetnyi őrölt fahéjjal és egy fahéjrúddal.

Borítókép: Wiimedia Commons / Sumner Park