A mézeskalács latte egy fahéjjal, melasszal és őrölt gyömbérrel ízesített forró ital, amely a frissen sült mézeskalács melegítő fűszeres jegyeit idézi fel. A meleg tej és az őrölt fahéj íze együtt gazdag, ízes italt eredményez.
A kávézók kedvencét, a mézeskalács tejeskávét otthon is könnyen elkészíthetjük. Míg a kávézókban gyakran használnak előre elkészített mézeskalács szirupokat (néha egész összetevőkkel ízesítenek, máskor kémiai ízesítőkkel), ez a recept őrölt gyömbér, egy kis melasz és házi készítésű fahéjszirup kombinációjára támaszkodik, hogy megidézze a mézeskalács ízét. Fahéjszirup receptje itt található.
Édes és krémes jó kis meleg fűszerrel megbolondított kávéital a végeredmény. Nem lesz túl édes, az eszpresszó ízét nem fedi el a többi hozzávaló. Noha ez a recept jó zsíros tejet igényel, alternatív tej is használható. A zabtej a teljes tejhez hasonló gazdagságot biztosít, a mandula vagy a szója tejhez hasonlóan.
Ez az ital az erős ízek kiegyensúlyozásáról szól: a főzött eszpresszóból és melaszból keserű és földes jegyek, az őrölt gyömbérből egy csipetnyi fűszer, a fahéjszirupból pedig melegítő édesség érződik.
Fél teáskanálnyi a melasz hozzáadása adja ennek a tejeskávénak a mézeskalács jellegzetes ízét. Ha a melaszt, a gyömbért és a fahéjszirupot összekeverjük, mielőtt hozzáadnánk a főzött eszpresszóhoz, akkor az összetevők egyszerűbben keverednek össze a kávéval és a tejjel.
Hozzávalók:
- 2 teáskanál fahéjszirup
- 1/2 teáskanál melasz
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 adag főzött eszpresszó
- 1 csésze tej
- 1 tk őrölt fahéj, díszítéshez
- 1 fahéjrúd, díszítéshez
Elkészítése:
- Keverjük össze a fahéjszirupot, a melaszt és az őrölt gyömbért egy hőálló bögrében.
- Adjunk hozzá eszpresszót, és öntsük fel meleg tejjel.
- Díszítsük egy csipetnyi őrölt fahéjjal és egy fahéjrúddal.
Borítókép: Wiimedia Commons / Sumner Park