Vajas kávé, az ideális reggeli ital

Szerző: | 2024. 02. 28. 17:26

Olvasási idő: 2 perc

Elsőre elég bizarrnak tűnik, de egyre többen esküsznek rá. A trükk benne, hogy nem átlagos vajat, hanem tisztított úgynevezett ghít kell használnunk.

Kezdjük magával a ghível. Ehhez a vajat lassú tűzön megolvasztjuk (nem keverjük meg!), felforraljuk, ezáltal a tejfehérje és a tejcukor kiválik. Az olvadt vaj tetején hab jelenik meg, az aljára pedig lesüllyed a fehérje. A habot óvatosan leszedjük a tetejéről. A maradékot pedig szűrjük át úgy, hogy az aljáról a fehér rész az edényben vagy a szűrőben maradjon. Az így kapott sárga folyékony anyag a tulajdonképpeni tejzsír vagy szűrt vaj, a ghí. A ghís kávé pedig az elmúlt időben igencsak divatossá lett – sztárok ajánlgatják az interneten. De miért is ajánlanak egy ilyen meglehetősen szokatlan italt? A ghí egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek hosszabb ideig tartanak jóllakottan, és fenntartják a vércukorszintet. Hozzáadása a kávéhoz bizonyítottan lassítja a koffein felszívódását. A Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a zsírok koffein melletti fogyasztása tartós energiafelszabadulást eredményezhet.

Ez nem csak egyenletes energiaáramlást biztosít a nap folyamán, de a hagyományos kávéfogyasztással járó kellemetlen mellékhatásokat is minimalizálja. A ghí emésztésre gyakorolt pozitív hatását a tudományos szakirodalom jól dokumentálja. A Journal of Food Science and Technology című folyóiratban megjelent kutatás szerint a ghíben található zsírsavak serkentik az emésztési folyamatokat, és hozzájárulnak a gyomor-bélrendszer jobb egészségéhez. A Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány pedig kiemelte a ghí potenciális neuroprotektív hatását, amely a gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető. A koffein kognitív képességeket fokozó hatásával kombinálva a szellemi tisztánlátás, a fókusz és a memória megőrzésének elixírjét alkotja. Mind a kávé, mind a ghí elismert antioxidáns tulajdonságairól. Kutatások kimutatták, hogy a kávéban található antioxidánsok, mint például a klorogénsav, a ghí antioxidáns összetevőivel párosulva szinergikus hatást fejtenek ki, és fokozott védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben. A Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány kiemelte a ghí potenciális neuroprotektív hatását, amely a gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető. A közkeletű tévhitekkel ellentétben a ghí beiktatása az étrendbe nem hízlal – sőt támogathatja a súlyszabályozást. A European Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a ghíben található zsírokhoz hasonló zsírok mérsékelt fogyasztása hozzájárulhat a teltségérzethez és segíthet a testsúlykontrollban.

Forrás: India Today

Borítókép: Hagyományos cappuccino

Címke: India, kávé, vaj