A savanyú répa vasi-zalai tájétel. A kerekrépából talán sehol máshol az országban nem készítenek ételt. Takarmányként malacoknak adják ezt a tápláló zöldséget. Régen többfelé ismerték és ették is. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nyersen vagy savanyítva piacon hozzájutunk akkor nem feltétlen kell ételt főzni belőle. Savanyítottan és nyersen is igazi vitaminbomba télen. A savanyított verzióból pedig az alábbi finomságot lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 3 – 4 maréknyi savanyú répa
- 2 ujjnyi füstölt szalonna
- tojásnyi zsír
- 1 fej vöröshagyma
- késhegynyi bors
- 1 kiskanál pirospaprika
- só
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, hozzátesszük a zsírt, a megtisztított kockákra vágott vöröshagymát. Elkeverjük és beletesszük a piros paprikát, sorsot és azonnal kevés vízzel fölengedjük. Hozzátesszük a levéből kinyomkodott savanyú répát, egy kissé megsózzuk, elkeverjük, lefedve gyenge tűzön többször megkeverve puhára sütjük. Héjban sült burgonyát adunk hozzá.
Lehet gazdagabban is készíteni. Előre kifőzött füstölt húsból pörköltet készítünk, savanyú répát hozzákeverjük és együtt sütjük meg. Így ízletesebb és tartalmasabb ételt kapunk.
Borítókép: Fortepan / Ebner, 1937






