Szent Márton-napi ludaskása Zalából

Szerző: | 2024. 11. 6. 16:55

Olvasási idő: < 1 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg libaaprólék
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb vöröhagyma
  • késhegynyi bors
  • 2 bögre rizs
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 3-4evőkanál zsír

Fortepan / Gárdos Katalin, 1971.

A libaaprólékot összedaraboljuk, megmossuk és annyi vízbe tesszük fel főzni, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, és ha a hús félpuhára főtt, hozzátesszük a közben megtisztított és kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. A hagymát egészben tesszük az aprólék közé. A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, a felhevített zsírban üvegesre pirítjuk és a megfőtt aprólék levével felöntjük. Sütőben puhára pároljuk, ha nem lenne elég lé, húslevessel vagy forró vízzel pótoljuk.

Fortepan / Ladinek Viktor, 1953.

Tálalás előtt a húst a zöldségekkel együtt puhára főtt közé keverjük, a hagymát kivesszük, és az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. A kiborított rizst vékony szeletere vágott sült májjal díszíthetjük.

Borítókép: Fortepan / Kelemen Zsuzsa, 1933.