Világörökség lehet az olasz konyha

Szerző: | 2025. 11. 30. 21:35

Olvasási idő: 3 perc

A világ szellemi kulturális örökségei közé vennék fel az olasz konyhát. Az olasz kormány ugyanis úgy érzi  az ő gasztronómiájuk és étkezéskultúrájuk sokkal több, mint a világhódító  pizza és a makaróni.

Az olasz a magyarok kedvenc külföldi konyhája – és ezzel nem vagyunk egyedül. Olaszé étterembe belefuthatunk a világ gyakorlatilag bármely táján, néha egészen abszurd helyeken is. Az olaszok mégsem totálisan elégedettek a helyzettel. Az mondják, az olasz gasztronómia sokkal több annál, amit a kommercializálódott világban a nagyvilág megismert – több, mint a pizza és a sajtos makaróni. Éppen ezért az olasz kormány és az Olasz Önkormányzatok Szövetsége (ANCI) támogatta az olasz konyha jelölését az UNESCO szellemi kulturális örökségei közé. Olaszországnak már 61 világörökségi helyszíne és 19 szellemi örökségeleme van  – ez lenne a huszadik.

Hogy mi a különleges az olasz gasztronómiában. A kormányzat szerint nem egy főzési stílus, vagy az alapanyagok jelentik a kiemelkedő egyetemes értéket – hanem a kulturális háttér.Az étkezés egy baráti és családi összetartást elősegítő rituálé, amelyet érdemes megóvni. Erre hivatkozva szeretnék, ah   az olasz konyhaművészetet az UNESCO szellemi kulturális örökségének részévé nyilvánítsák.A bejelentés vasárnap történt az egész országban és a világ különböző olasz nagykövetségein egy „Vasárnapi ebéd – olaszok az asztalnál” című rendezvényen, ahová több ezer embert hívtak meg, hogy megkóstolják a hagyományos olasz ételeket.

„Nem egy főzési módot jelölünk, még akkor sem, ha az összes olasz regionális konyha rendelkezne az UNESCO által a szellemi örökségként való elismeréshez szükséges feltételekkel, hanem egy rituálét jelölünk” – mondta Francesco Lollobrigida, a Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium vezetője. „Egy rítus, amely mindannyiunké, amely az ételek kiválasztásával kezdődik, átmegy a konyhán, és az asztalunkra kerül, ahol még mindig beszélgetünk arról, amit eszünk. Ez az olasz konyha, ez az ősi tudás, amelyet átadnak, ez az együttlét öröme, az összejövetelek öröme, a családi és baráti kapcsolatok ápolásának öröme. A vasárnapi ebéd ennek a kulturális tulajdonságnak a legmagasabb kifejezése, amelyet a világ irigyel tőlünk. Annyi ember összegyűlése az olasz terekre nagyszerű bemutatója lesz annak, hogy mit jelent a konyhaművészet az olaszok számára” – tette hozzá Lollobrigida. Ezt a véleményt nem meglepő módon osztja Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, aki szerint a vasárnap különlegességének megőrzése elengedhetetlen az ország gazdasága számára. „Az olasz konyha az egyik legkülönlegesebb dolog, amink van, amely a legjobban tükrözi kultúránkat, identitásunkat, hagyományainkat, erőnket, de gazdaságunkat is”, mert az olasz konyha világszerte körülbelül 250 milliárd eurót ér, és szeretnénk, ha ezt elismernék” – jelentette ki  Meloni. „A haute cuisine-tól a népszerű konyhaművészetig Olaszországot változatos földrajzi adottságai és sokrétű történelmi rétegei miatt rendkívüli sokszínűség jellemzi az ételekhez kapcsolódó alapanyagok, ételek, alkalmak és rituálék tekintetében. Az ételek története a civilizáció és a kultúra története. Az olasz konyha tükrözi a társadalmat, a történelmet és a területhez fűződő kapcsolatunkat: amellett, hogy egy teljesen olasz sajátosság, amelynek elsőbbsége már régóta elismert az egész világon” – kommentálta Alessandro Giuli kulturális miniszter. „Ezért a legnagyobb meggyőződéssel és részvétellel támogatjuk az olasz konyha UNESCO szellemi örökségként való jelölését.”„Az étel identitásunk egyik pillére és erős társadalmi összetartó erő. Nincs étkezés megosztás nélkül, nincs asztal történetmesélés nélkül. Az együtt étkezés olyan rituálé, amely generációkat, családokat és egész közösségeket egyesít. Ebből a mély kötelékből született az ötlet, hogy a vasárnapi ebédet válasszuk szimbólumként az olasz konyha UNESCO-örökségként való jelölésének népszerűsítésére” – hangsúlyozta Gaetano Manfredi, az ANCI elnöke és Nápoly polgármestere.„Ezzel a kezdeményezéssel, amely több önkormányzatot és területet érint, hangsúlyozni szeretnénk, hogy konyhánk sokkal több, mint egyszerű kulináris művészet: egy népszerű és hozzáférhető kultúra kifejeződése, amely ősi gesztusokat, rituálékat és tudást foglal magában, erősítve a föld és az emberek közötti kapcsolatot, és országunk gazdaságának és kultúrájának egyik fő erőforrását képviseli” – tette hozzá Manfredi.Olaszország nemcsak a világon a legtöbb UNESCO-örökségként nyilvántartott helyszínnel rendelkezik (61 helyszín található az országban), hanem 19 szellemi örökséggel is. A legújabbak ezek közül a hagyományos harangművészet és az operaénekesek gyakorlata. A döntés arról, hogy az olasz konyha felkerül-e a  listára, várhatóan decemberben születik meg.