Közel 60 kiállító, 25 pékség, workshopok, panelbeszélgetések, gyerekprogramok, otthonsütők versenye – idén is kihagyhatatlan a hazai vadkovászos kenyeret kedvelők ünnepe. Hihetetlen, de idén lesz tizenegyedik éve, hogy megrendezik a kézműves pékszakma legrangosabb hazai eseményét.
Idén új, autentikus helyszínen, megújult, kibővült tematikával és szakmai programmal várnak mindenkit a szentendrei Skanzenben. A jó kenyér és a tiszta élelmiszer fesztiválja remek találkozási lehetőség termelőknek, pékeknek és vásárlónak egyaránt.
De miért fontos, hogy legyen egy ilyen ünnep?
A fesztivál szervezői szerint a fogyasztói és termelői szokások teljesen átalakultak a második világháború után. A magyar mezőgazdaság és élelmiszer készítés évtizedekre megváltoztatta, milyen pékáru kerül az asztalunkra.
A helyi gazdáktól elvették a földet, a kisiparosoktól elvették a termelőeszközöket és elindult a központosított termelés és gyártás. Elsőként a minőség esett áldozatul.

Házi vadkovászos kenyerek / Wikimedia commons
Évtizedek alatt kihaltak azok a szakemberek, akik tisztában voltak a kézművesipar munkafolyamataival és a kívánt eljárásokkal. A tankönyvek és az iskolák egy idő után már csak a nagyipari technológiát oktatták és minden mást csak a régmúlt ósdi gondolkodásának tudtak be.
A ’89-es rendszerváltás megengedte a kisipari tevékenységet, de szaktudás híján nem tudott visszaállni sem a mezőgazdaságban a talajmegújító gazdálkodás, sem pedig a kisiparban a minőségi gyártás.
Ezt még megnehezítette, hogy számos vegyianyag-gyártó lépett a piacra és a szaktudást, odafigyelést inkább vegyszerekkel igyekezett kipótolni.
A 2000-es évekre oda jutott Magyarország, aki korábban a legkiválóbb élelmiszerekkel látta el Európát és a világ számos részét, hogy elsivatagosodott a termőföld egy része, a hazai termelés szinte teljesen megszűnt, ami pedig megmaradt, az is a silány és egészségre káros kategóriába esett.
Felismerve ezt az egyértelműen nemzetet és országot pusztító irányt, lelkes amatőrök és profik, a vadkovászos pékáruk rajongói létrehozták 2015-ben a Kenyérlelke fesztivált.
Ezen a fesztiválon összegyűlnek azok az emberek, kik gazdaként, molnárként, pékként vagy csak egyszerű emberként szívükön viselik mind a Föld sorsát, mind pedig élelmiszereink minőségét.
Borítókép: Fortepan / Zagyva Tiborné, 1912.
Forrás: Kenyérlelke Fesztivál