Minden évben meghirdeti a Magyar Cukrász Ipartestület az egyik legismertebb versenyét, idén 18. alkalommal versenghettek a legkülönlegesebb desszertjeikkel a cukrászok a Magyarország Tortája címért. Az apropó az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja, és ennek köszöntésére készül el minden évben az ország tortája.
2024-ben ezt a váci Édes Vonal cukrászda cukrászmestere, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el. Magyarország cukormentes tortája a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett.
A Mákvirág könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. Készítője, Kovács Alfréd, a világ „legmákosabb” emberének tartja magát. Tortája a saját gyerekkorát, a mákos tészta és a kertben leszakított fekete ribizli ízét, a friss süteményt kínáló nagymama emlékét idézi meg.
A Zöld málna tortában a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.
Idén a jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, a szervezők a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.
Képek forrása: MTI / Hegedűs Róbert