Miközben a világ különböző pontjain igyekeznek korlátozni a tengerjárók kikötését – vagy éppenhogy nem -, a hajós turizmus idén várhatóan rekordot fog dönteni. Minden bizonnyal ezért is próbálnak fejleszteni, újításokat kitalálni az ilyen utak szervezői, hogy minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki a hajózást választó turisták seregéből.
Az Azamara Cruises például most olyan programokat ígér, amikkel nem csak kipipálhatjuk az egyes desztinációkat, hanem jobban el is merülhetünk a helyben és kultúrájában.
A cég magyar képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. épp most jelentette be, hogy a 2025–2026-os kínálatukat bővítik: 22 tematikus út, 25 új kikötő, és 33 olyan útvonal, ahol a hajó egy ország több városát is bejárja.
A Tengerjáró Kft. közleménye szerint az Azamara Cruises már eddig is „belemélyülős” filozófia mentén szervezte az útjait. De az új Destination Immersion® Elevated nevű programjuk elmondásuk szerint még eggyel feljebb emeli a szintet.
A társaság 6-ról 22-re növeli a tematikus hajóútjainak számát a 2025-2026-os szezonban. Ráadásul lesz három olyan útvonal is, ami a 2026-os napfogyatkozásra van időzítve. Emellett 25 új kikötő is bekerül a programba, valamint 33 „Country-Intensive” hajóút, ahol egy adott ország több városában is megáll a hajó. Általában véve a hajók az idő 51%-ában késő estig vagy éjszakára is kikötve maradnak. Ez azt jelenti, hogy az utasoknak sokkal több idő lesz felfedezni a partokat.
A vezérigazgató, Dondra Ritzenthaler azt mondta: „Olyan utazást szeretnénk kínálni, amely során valódi kapcsolat alakulhat ki az utazó és az adott helyszín között.”
De nem csak a kikötőkben, hanem a hajón is átalakulnak a programok. Az új Destination Events keretében a medencetér esti szabadtéri vacsorahelyszínné változik, ahol az adott régió hagyományos ételei és helyi művészek szórakoztatják a nagyérdeműt. Ilyen bulikra a kilenc éjszakánál hosszabb utakon lehet számítani.
Az éttermekben is készülnek az újdonságokra. Az Authentic Local Cuisine Program bővül, és több mint 150 új, helyi ihletésű fogás kerül az étlapra olyan séfektől, akik értenek a horvát, francia, olasz, portugál és spanyol konyhához.
Ezen kívül megszervezik a Stories Under the Starst is, ez egy tábortűz-hangulatú beszélgetéssorozat a fedélzeten, ahol több mint 250 meghívott előadó mesél a meglátogatott helyek legendáiról. A hangulatot pirított mályvacukros-csokis s’mores desszertek és forró csoki dobja fel.
Az itallapon is lesznek újdonságok: Az Azamara prémium csomagjában már 21 különböző desztinációs sör is megtalálható, ausztrál és karibi különlegességekkel, plusz a régiókhoz passzoló borválaszték.
A szervező Azamara több mint 13 ezer 500 különleges kirándulást kínál a következő szezonban, köztük 246 esti és éjszakai programot, amiket akár másfél évvel előre is le lehet foglalni. Így kényelmesen lehet felfedezni a helyi kultúrát, legyen szó egy esti koncertről vagy egy exkluzív múzeumlátogatásról.
A Curator’s Collection sorozat pedig helyi vezetők által tartott, egyedi élmények, amik olyan helyekre és emberekhez viszik el az utasokat, ahova másképp nem jutnának be.
A 34 új AzAmazing Evenings esemény pedig az eddigi legnagyobb bővítés: ezek kis létszámú, intim estek, különleges kulturális élményekkel, gyakran a helyi közösségek bevonásával.
Szabados Zita, a Tengerjáró Kft. utazási szakértője az újítások kapcsán azt mondta: “Azt látjuk, hogy egyre nagyobb az igény az egyedi, kulturálisan gazdag programokra. Az Azamara kezdeményezése azért is jelentős, mert lehetőséget teremt arra, hogy ne csak átutazók legyünk, hanem igazán átéljük, mitől különleges egy adott úticél.”
Forrás: Tengerjáró sajtó
Borítókép forrása: Azamara Cruises