Már az ókori uralkodók is igyekeztek mindent bevetni hatalmuk megőrzése érdekében, egyebek mellett pazar lakomákat használtak politikai eszközként. Akár mi is elkészíthetjük ezt az ikonikus közel-keleti édességet – és fogadhatjuk érte az elismerést.
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g kész réteslap
- 225 g sótlan vaj (plusz egy kevés a kenéshez)
- 25 g dió
- 1 tk őrölt fahéj
- Ehető aranylevél- több cukrász kelléket árusító online boltban is kapható, például itt, azonban enélkül is nagyon finom a sütemény. De a luxus-érzet elmarad, ha hiányzik a tetejéről.
Hozzávalók a sziruphoz:
- 300 g porcukor
- 50 g méz
- 1 evőkanál citromlé
- 2 tk rózsavíz
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180C/légkeverésesen, 160C/gázoson 4-es fokozatra, és egy 30cm x 20cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal.
Ezután elkészítjük a szirupot – egy serpenyőbe öntsük a porcukrot, a mézet, a citromlevet és 350 ml vizet. Lassú tűzön, fokozatosan kevergetve felforraljuk, amíg a szirup tiszta nem lesz, és kis buborékok jelennek meg. Ekkor adjuk hozzá a rózsavizet, és tegyük félre hűlni.
A diót konyhai robotgéppel vagy késsel vágjuk apró darabokra. Akkor van készen, ha a keveréket golyóvá tudjuk formálni úgy, hogy láthatóak legyenek benne a diódarabok. Keverjük hozzá a fahéjat és tegyük félre.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben alacsony lángon, és vágjuk fel a rétestészta lapokat úgy, hogy nagyjából akkora legyen, mint a tortaformánk. Miután méretre vágtuk a rétestésztát, fedjük le sütőpapírral, majd egy nedves konyharuhával, hogy megakadályozzuk a lapok kiszáradását.
Tegyünk egy lapot a formába, és kenjük meg az olvasztott vajjal. Tegyünk rá még egy lapot, és ismét kenjük meg vajjal. Folytassuk így a rétegezést, amíg a tészta fele el nem fogy. (Hagyományosan 40 réteg van egy baklavában, 20 darab a diós keverék alatt és 20 darab afölött). Amikor félúton vagyunk a tésztalapok rétegzésével, elkezdhetjük megkenni a diós-fahéjas keverékkel a tésztát. Enyhén nyomjuk le a tölteléket egy kanál hátával, ügyelve arra, hogy egyenletesen terítsük el, de ne tömörítsük túl a tésztát.
Folytassuk a rétegezést és a vajazást. Amikor az utolsó laphoz érünk, a tetejére öntsük a maradék vajat. Ezután éles késsel vágjunk mély vonalakat a tésztába, hogy az téglalapokat vagy rombuszokat formázzon, majd süssük a sütőben 25 percig.
Csökkentsük a hőt 150 C-ra, légkeveréses sütőben 130 C-ra, és süssük további 45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Amikor a baklava kikerül a sütőből, a tetejére öntjük a szirupot, hagyjuk belefolyni a vágott vonalakba. Hagyjuk jól átázni, és közvetlenül tálalás előtt tegyük rá az ehető aranylapokat.
borítókép: British Museum