A világ legfiatalabb festőművésze

Szerző: | 2024. 05. 26. 11:12

Olvasási idő: 2 perc

Ace-Liam Nana Sam Ankrah mától hivatalosan is a világ legfiatalabb festőművésze. A ghánai kisgyermek még nincs két éves – és alig múlt egy, amikor lekezdett festeni.

Édesanyja persze elképesztően büszke a gyerekre, és reméli, hogy gyermeke hamarosan világhíres lesz. „Már tudja, hogy milyen színek egészítik ki egymást” – mondta Chantelle Kuukua Eghan, aki maga is nyolc éve fest. Eghan szerint a fiú tehetségére először akkor figyelt fel, amikor még csak hat hónapos volt. Először csak véletlenül mászorr bele hat hónaposan a festékekbe. Azután anyja, hogy lefoglalja magát a gyermek, míg ő dolgozott a következő festményén leterített a földre egy vásznat, festéket tett rá, és hagyta, hogy a fiú játsszon vele. „Annyira lenyűgözték az élénk színek” – mondja a büszke édesanya. Első remekművének anyja  találóan a Kúszás nevet adta. Ace-Liam művészetét azóta is az élénk színek és az akrilfesték határozzák, amelyekkel dinamikus absztrakt képeket alkot. „Festményei olyasvalakit mutatnak, akit izgat a dolgok felfedezése” – mondta Eghan asszony a BBC-nek, ami egy alig több, mint másfél éves gyermek esetében azért nem is meglepő. A kisfiú ugyanis akkor, amikor a Guiness Rekordok Könyvének kitüntető oklevelét megkapta alig egy éves és 152 napos volt. De már országos hírű művészként tisztelik Ghánában. A Guiness szabályzata szerint ugyanis a rekordhoz Ace-Liamnek egy olyan szakmai kiállításon kellett részt vennie, amely a nagyközönség számára is nyitott, és el kellett adnia a munkáit. A munkát professzionális színvonalon kellett elvégezni, és bizonyítékot kellett bemutatni arra, hogy azt saját maga készítette. És ez mind megvolt.  Ace-Liam munkáit tavaly decembertől január elejéig a fővárosban, Accrában található Tudományos és Technológiai Múzeumban állították ki. A kiállított 10 darabból kilencet eladott, és még a First Lady, Rebecca Akufo-Addo, aki részt vett a kiállításon. is rendelt tőle,  A csodagyerek, aki júliusban tölti be második életévét, eddigi pályafutása során 15 festményt adott el, és hamarosan aukciót rendez. Már saját műterme van, amelyet odaadó édesanyja készített neki, készen arra, hogy megalkossa következő remekművét. Anyja azt is elmesélte a Yahoo Newsnak, hogyan is megy a festés maga: A fiú besétál a műtermébe, és kiválasztja a vászon méretét és a színeket, amelyeket előnyben részesít. „Ezután hív, hogy nyissam ki neki a festékes flakonokat, majd óvatosan, de mégis spontán elkezdi felvinni a festéket a vászonra. „Egy festés néhány perctől körülbelül fél óráig is tarthat, attól függően, hogy éppen mi érdekli őt. „Néha otthagy egy festményt, és néhány nap múlva visszatér hozzá, hogy befejezze.Ha végzett, azt mondja, hogy „mama kész”.+

Ace-Liam hétfőn kapta meg hivatalosan a címet, miután öt hónapig vártak arra, hogy a Guinness World Records (GWR) ratifikálja a kísérletüket. „Amikor megnyitottam az e-mailt, egyszerűen összeomlottam és hálát adtam Istennek” – mondta Eghan asszony a BBC-nek. Az anyuka ez után további babérokra tekinti hivatottnak gyermekét. Reméli, hogy Ace-Liam nemzetközi ösztöndíjat kap, hogy tovább fejleszthesse művészi tehetségét. „Arra szeretném bátorítani a szülőket, hogy már fiatal koruktól kezdve ápolják a tehetséget a gyerekeikben” – mondta. Reméléik a gyermek lesz az első olyan ghánai festő, akinek a művei a ivlág nagy múzeumaiba is bekerülnek.