Édes-csípős cukkini curry

Szerző: | 2024. 05. 31. 18:27

Olvasási idő: 2 perc

A cukkini az egyik kedvenc zöldségem. Ízes, szaftos, mégis elég roppanós tud lenni ahhoz, hogy akár főzve akár sütve kiváló legyen, de egészen  változatos felhasználási módjai vannak a tojásos tócsniszerűségektől a zöldségspagettiig. Gyakorlatilag mindenhez jól megy, kiváló csirkével, de illik a testesebb sertéshúsokhoz, és persze a zöldséges ételek egyik királya. Volt, amikor azon versenyeztünk, hogy hányféle cukkinilevest tudunk készíteni, és azt hiszem a hetediknél álltunk meg, pedig lett volna még ötletünk.  Gyakorlatilag bármilyen konyha lekészítési módjához alkalmazkodik, és minden ízvilágba könnyen illeszkedik. Szóval ideális zöldség és most éppen nagyjából szezonja is van ,így nem kell aranyárban. Most egy egészen egyszerű dél-indiai stílusú receptet hoztam el a kedves olvasónak. Fél óra alatt megvan, és akár ebédre, akár vacsorára, akár magában, akár rizzsel vagy valami kenyérfélével fogyasztható. Az íze pedig fenomenális. Semmi igazán különleges összetevő nem kell hozzá, a fűszerek nagy része itthon kapható bármelyik szupermarketben, ami meg nem az elhagyható vagy helyettesíthető. Az, hogy mennyire készítjük csípősre egyéni ízlés kérdése – Dél-Indiában persze körülbelül annyira csípős tud lenni amitől mi kicsit már sírdogálnánk, de ott sem mindenki készíti olyan  borzasztóan csípősre. Ott amúgy nem is feltétlenül a nálunk ismert cukkiniből készül – abból is készülhet – hanem olyan rokon tökfélékből, amelyeket nálunk nem ismerünk. Ez végül is mindegy – az ízben sok különbséget nem okoz.

Cukkini curry

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 25 perc

Hozzávalók (4 főre)

  • 3 közepes cukkini
  • 2 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kis csípős zöld paprika (ha csípősre szeretnénk)
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek kurkuma
  • 2 tk garam masala (kihagyható)
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk mustármag (kihagyható)
  • 1 doboz (400 g) kókusztej
  • 20 dkg zöldborsó
  • olaj

Elkészítés

  1. Forró olajba teszünk egy tk köményt és ugyanannyi mustármagot, amikor pattogni kezd mehet rá az apróra vágott hagyma, és a lereszelt fokhagyma és gyömbér.
  2. Amikor a hagymák jellegzetes szaga elmúlik és áttetsző masszává válik az egész, betesszük a többi fűszert és az apróra vágott paradicsomot. (Ha csípősre akarjuk csinálni ekkor tesszük be az apróra vágott zöld paprikát is.)
  3. Néhány perc után, amikor a paradicsom már kezd szétesni beletesszük a kb 1 cm-es kockákra vágott cukkinit.
  4. Hagyjuk egy kicsit főni, majd hozzákeverjük a kókusztejet, maximum annyi vizet teszünk hozzá, amennyivel kiöblítjük a kókusztejes dobozt. A cukkini elég sok vizet fog engedni.
  5. Amikor már majdnem kész hozzátesszük a borsót. Nagy valószínűséggel mirelit borsót fogunk használni., amikor kiolvad és egy kicsit megfő, már jó is az étel.

 

 

Címke: cukkini, curry, India