Hol van a világ legolcsóbb Michelin-csillagos étterme?

Szerző: | 2024. 05. 6. 10:02

Olvasási idő: 3 perc

Vannak dolgok, amiket egyszer azért ki kell próbálni az életben, még akkor is, ha eszetlenül sokba kerülnek, és biztos nem tesszük meg többször. Sokaknak ilyen az ejtőernyős ugrás, másoknak a karibi hajóút – megint másoknak, hogy életükben egyszer egyenek egy igazán elegáns helyen. Aki az eszelősen drágát a legolcsóbban igyekszik megúszni, azoknak igyekszünk most a segítségére lenni. 

A Michelin-kalauz 124 évvel ezelőtti franciaországi indulása óta a világ legrangosabb éttermi minősítési rendszere. A 2024-es állapot szerint a világ több mint 40 országában több mint 3500 étterem szerepel benne. A Chef’s Pencil nemzetközi gasztronómiai magazin új kutatása azt mutatja, hogy egy ilyen különleges étterem meglátogatása nem olcsó: az átlagár 167 euró – az italokat, az extrákat és a borravalót nem számítva. Ezért a 65 ezer forintért általában valamiféle degusztációs menüt kapunk sokféle – meglehetősen apró – étellel. Természetesen ez egy főre értendő, így akár ha csak ketten megyünk el, és visszafogjuk az italfogyasztást, akkor is 150 ezer forint egy estére az átlagár. De ez messze nem a csúcs – van, ahol ennél sokkal mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni egy jó vacsoráért. A Michelin-kalauz egy csillagtól három csillagig osztja ki a rangsorokat, az ételek és a kínált élmények minőségétől függően. Természetesen a két- és háromcsillagos helyekért általában többet kell fizetni – és az átlagos különbség minden további Michelin-csillag után körülbelül 93 euró többletet jelent, egy három csillagos étteremben tehát már 350 euró – 136 ezer forint – egy vacsora, vagyis a két főre már nem ússzuk meg negyed millió alatt az estét. Az étteremnek adott csillagok száma mellett a földrajzi elhelyezkedés is nagy szerepet játszik az árképzésben. Dánia a világon a legdrágább hely, ahol Michelin-csillagos étteremben lehet vacsorázni. A skandináv országban átlagosan 295 euróba kerül egy prémium kategóriás kóstolómenü – a fővárosban, Koppenhágában pedig elképesztő 416 euróba – több, mint 160 ezer forintba. Viszonylag kis mérete ellenére az ország 32 Michelin-étteremnek ad otthont – köztük két olyannak, amely a hőn áhított három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A második helyen Izland áll, ahol egy Michelin-kóstoló menü átlagára 233 euró a szigetországban. Ezt követi Svédország, Ausztria és Svájc, ahol 206, 203 és 201 euróba kerül. Norvégia, Portugália, Németország, Lengyelország – és sajnos Magyarország is – szintén a 10 legdrágább hely közé tartozik, de mindegyikük Michelin-éttermi menüjének mediánára 200 euró alatt van, így valamivel kedvezőbb, mint az első öt helyezetté.

Bár Európa ad otthont a világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei közül soknak, vannak lényegesen megfizethetőbb lehetőségek is. Valójában a 10 legolcsóbb lehetőségből öt a kontinensen található. A kis szigetország, Málta a legköltséghatékonyabb lehetőség. Öt Michelin-csillagos étterme között egy étkezés átlagára 125 euró személyenként – kevesebb, mint 50 ezer forint, ami azt jelenti, hogy még a repülőjegy árával együtt is olcsóbb lehet, mint Nyugat-Európa. A Földközi-tenger mentén Görögország a második legolcsóbb lehetőség Európában, ahol átlagosan 132 euróba kerül egy vacsora a 12 Michelin-étterem egyikében. Jelenleg ezek mindegyike Athénban található. Belgium és Törökország szintén helyet érdemel a Chef’s Pencils megfizethető listáján, ahol a Michelin-csillagos ajánlatok fejenként 140 euró alatt elérhetők, sőt Szlovénia is, ahová akár tényleg ki is ugorhatunk egy jó vacsoráért.

No de mi a helyzet Európán kívül? Bár Dánia messze a legdrágább hely a világon, ahol Michelin-élményeket lehet kipróbálni, más, távolabbi országokban is az egekbe szöknek az árak. Az ázsiai kulináris nagyhatalom, Hongkong a második helyen áll a legdrágább országok és területek között, ahol a Michelin-étteremben való vacsora átlagára 248 euró. Szingapúr korábban a második helyen állt, de most a negyedik helyen szerepel 225 eurós mediánárral. A szigetállam 53 Michelin-csillagos étterme közül kilenc két vagy három csillaggal rendelkezik. Az első négy helyezettet az Egyesült Államok követi. Ott átlagosan 211 euróba kerül egy Michelin-étteremben vacsorázni, ha a legdrágább kóstolómenüt választjuk. A világ másik felén, az Egyesült Államoktól félúton, Vietnamban a legolcsóbb a Michelin-vacsorázási lehetőség a világon, ahol egy vacsora átlagosan csak 121 euróba kerül. A lista következő helyezettje Brazília, ahol a legdrágább kóstolómenük átlagosan 124 euróba kerülnek fejenként. Málta és Görögország között a negyedik helyen Kína áll. A hatalmas ázsiai ország átlagosan 128 euróért kínál Michelin-menüt fejenként – és 122 Michelin-csillagos étterem közül lehet választani.