A rizsgolyó Japán egyik legrégebbi snackje. Ma ez az évszázados étel bizarr új formát öltött.
Az onigiri rizsgolyók, már azelőtt is léteztek, hogy a szamurájok a csatatérre vitték volna őket. A zöldségek és húsok ízletes kombinációjával töltött rizsgolyót általában kézzel formázzák, és hínárrétegbe csomagolják. Ma zaonjban már nem a kézzel, hanem a hónaljjal formált változat az igazán trendi – ráadásul nem is akármilyen hónalj kell hozzá. Csinos fiatal lányok hónaljában kell megfordulnia a rizses tölteléknek. A vásárlókat biztosítják arról, hogy az étel elkészítéséhez felhasznált összes hozzávalót és testrészt fertőtlenítik az elkészítés előtt. A lányok ezután izzadságtermelő gyakorlatokat végeznek, és a tenyerük helyett a hónaljukat használják a rizsgolyók gyúrásához és formázásához. A kész terméket aztán egyes éttermekben magas áron árulják – akár tízszeres áron, mint a hagyományos rizsgolyókat. Egyes éttermek nyíltan bemutatják a folyamatot, büszkén reklámozzák sztárszakácsaikat és az egyedülálló technikát azzal, hogy a vendégek bejárhatnak a konyhába. Az így készült golyókat igencsak magas áron – a rendes rizsgolyók árának tízszereséért árulják. Állítólag annak, hogy így készült golyók különleges ízűek és hatásúak még tudományos alapja is van. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a test ezen területéről származó izzadság egy speciális feromont tartalmaz, amely az emberi érzelmeket javíthatja, ha megszagolják vagy megnyalják. Persze ez a szag sem mindig és mindenkire van egyformán vágykeltő hatással. Egy japán férfi állítólag nem volt hajlandó megenni néhány hónalji rizsgombócot, amit az otthonában tartott, ezért 14 darab elrohadt, és a szomszédok kihívták a rendőrséget, hogy panaszt tegyenek az elviselhetetlen szag miatt.
A furcsa kulináris készítmény heves vitát váltott ki a közösségi médiában. “Ezek a rizsgolyók kielégíthetik néhány ember vágyait, amíg higiénikusak, addig nem ártanak” – írta valaki. “Ez elfogadhatatlan. Mi van, ha a szakácsnak rejtett betegsége van? Inkább eszem rendes rizsgolyókat” – írta egy online megfigyelő a Weibón. Japánban nem ez az egyetlen fura étel. A natto egy hagyományos japán étel, amely erjesztett szójababból készül, és jellegzetes illatáról, ragacsos állagáról és erős ízéről ismert. A raindrop cake a tipikus zselatinos desszertekkel ellentétben egy elsősorban vízből álló alkotás, amely szobahőmérsékleten 30 percen belül elveszíti a formáját. A szivárványsajtos szendvicsek is népszerűvé váltak néhány évvel ezelőtt a tokiói Le Shiner nevű étteremben. Amikor félbevágod a szendvicset, a sajt szivárvány alakban nyúlik ki. De egyik sem olyan megosztó, mint a hónaljgombóc.