A wasabis csokik hazájától nem várnánk semmi jót, de azért kicsit meglepett, hogy az idei szezon új fagyitrendje Japánban nem a csoki, vanília, vagy mondjuk licsi, hanem a…
póréhagyma.
Japán híres a helyi specialitásairól, ahol szinte minden városnak van egy különleges finomsága vagy csemegéje, amely jobb ízű, mint bárhol máshol. A Tokióval szomszédos Saitama prefektúrában található Fukaya városában például a negi, azaz a póréhagyma, amely kiváló minőségéről és ízéről híres, mivel a helyi éghajlat tökéletes a termesztéséhez. Fukaya annyira híres a negiről, hogy a város kabalafigurája, Fukka-chan, akinek két póréhagyma nő ki a fejéből. Mivel a póréhagyma szezonja a téli hónapokra korlátozódik, az értékesítés általában március elején ér véget. Amikor azonban a póréhagyma-rajongó vásárlók kifejezték, hogy az év más időszakában is szeretnék élvezni a zöldséget, egy helyi árus egyedi megoldással állt elő. Feltalálta a póréhagymás fagyit. A póréhagyma lefagyasztásával és negipor hozzáadásával ez az új fagylalt lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy akkor is élvezhessék a híres helyi zöldséget, amikor nincs szezonja. A fagyasztott desszert állítólag minden érzékszervet stimulál: a póréhagyma erős íze és aromája felébreszti a szagló- és ízlelőszerveket, a ropogás pedig kielégítő élményt nyújt a fülnek és a szájnak.Ami a külsejét illeti, a finomság látványos, a sztárösszetevőt jelképező szelíd zöld-fehér árnyalatokkal és néhány aranyos, negédes csokoládédarabkával, amelyek a város kabalafigurájának fején lévő hagymákat idézik. Ami az ízét illeti – a hagyma ereje vegyül benne a csoki édességével – amit a hegyi hangyamrajongók ellenállhatatlanul finomnak éreznek. Egy ilyen fagyit a prefektúrában jelenleg 480 jenlért – több, mint 1100 forintért – árulnak, és veszik mint a uckrot. A helyi gyártók azt ígérik addig trarttják az étlapon a fagyit, amíg a friss hagymatermés nem lesz elérhető.