Persze, hogy nem. Egy idő – és nem is túl hosszú idő – után már biztos megunnám. Nem így egy japán férfi…
Persze van – főleg meg volt – olyan, hogy valakinek nem tellett másra, ezért ette ugyanazt éveken át. De a modern világban már más szelek járnak. Van akit a túl nagy választék riaszt meg, mert hogy ki kellene választani, mit egyen. Egy japán férfi úgy döntött, hogy időt és agyi kapacitást takarít meg azzal, hogy a mindennapi életében több apró döntésnél, így az étkezéseknél is ugyanazt a rögzített menetrendet tartja be. A 38 éves Go Kita a japán TBS televízió szerint 15 éve tartja fenn ezt a „döntésmentes életmódot”. Kita az információs iparban dolgozik. Amikor 15 évvel ezelőtt elkezdett dolgozni, a munkahelyén a sokféle döntési feladatot nyugtalanítónak találta. Elhatározta, hogy legalább a magánéletében befagyaszt néhány döntést, hogy csökkentse a meghozott döntések számát, és megtakarítsa a ráfordított időt és energiát.
Mit eszik tehát? A South China Morning Post (SCMP) szerint Kita az elmúlt 15 évben minden nap diót és rament evett reggelire, csirkemellet ebédre, és sült sertéshúst babcsírával vacsorára. Emellett rendszeresen fogyaszt fix adagokban táplálékkiegészítőket is a kiegyensúlyozott étrend érdekében. Az étkezés tervezéséből származó döntéshozatal csökkentésén kívül Kita az öltözködés eldöntésére fordított időt is mérsékelte azzal, hogy minden nap ugyanazt a stílusú inget és nadrágot választotta. Több pár egyforma zoknija és alsóneműje is van. Aprólékosan beütemezte az egyéb személyi higiéniai feladatokat is, mint például a borotválkozás, a mosdás és a körömvágás. Állítja, ettől nyugodtabb életet él és jobban tud koncentrálni a munkájára.