Idén is több százan hajszoltak egy meredek dombon guruló sajtot Angliában és élvezték

Szerző: | 2024. 05. 28. 20:57

Olvasási idő: 4 perc

Az angliai Cooper’s Hillben 2024-ben megrendezett éves sajtgurító versenye ismét több ezer nézőt és több száz jelentkezőt vonzott a világ minden tájáról.
Az 1826-ra visszanyúló hagyomány szerint a résztvevők egy 3,6 kg (8 font) súlyú Double Gloucester típusú sajtot üldöznek, lefelé egy 180 méteres meredek domboldalon. A kör alakú sajtot a helyi sajtkészítő, Mrs Smart készíti. Az nyer, aki a leghamarabb ér célba a domb aljában – övé a legurult sajt. A nap folyamán több futamot rendeznek, külön versenyszámmal férfiak és nők számára.
Ami az esemény eredetét illeti, egyesek szerint a legeltetési jogok követeléséről szólt a Cooper’s Hill körüli köz- és földterületen, mások szerint termékenységi rituálé lehetett.

Kilátás a Cooper’s Hill tetejéről a verseny kezdete előtt, 2013-ban – ezen a meredek domboldalon futnak lefelé a sajt után/ Wikimedia Commons

Több száz felnőtt hajszol egy kerek sajtot, egy elképesztően meredek domboldalon lefelé, közben csúszkálnak sárban, szaltóznak és gyakran a dicsőség helyett – vagy azzal egy időben – a kórházban térnek magukhoz. Ostobán hangzik? Igen. Veszélyesnek? Nagyon is, ennek ellenére minden évben megrendezik – hiába tiltották be hatóságok többször is több száz év alatt. A hagyományt a helyi falu, Brockworth lakossága kezdte és ma már a világ minden tájáról érkeznek versenyzők és nézők.  A The Guardian “világhírű eseménynek” nevezte, az utóbbi évek nyertesei Ausztráliából, Belgiumból, Kanadából, Egyiptomból, Japánból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból érkeztek.

A 2024. május 27-én rendezett verseny / BBC

Az eseményre eredetileg minden pünkösdhétfőn került sor, de később áthelyezték a Nagy Britanniában ünnepnek számító Bank Holiday- hez közeli hétfőre. A sajtgurítás első írásos emléke  Glouchester város kikiáltójának 1826-ban írt levelében található, ebből kiderül, hogy már akkor is régi hagyománynak számított, legalább hatszáz évesnek tartották.

A prózaibb eredettörténet szerint legeltetési jogok követeléséhez van köze a  sajtgurításnak. A jóval izgalmasabb változat azt mondja, hogy pogány időkbe nyúlik vissza a hagyomány. Akik ezt a verziót tartják valószínűnek, azok szerint kezdetben égő bozótnyalábokat gördítettek le a dombról – az emberek ezzel akarták serkenteni a termények növekedését és vártak később bőséges aratást.

Kilátás a Cooper’s Hillre, a verseny kiindulópontjától a célig (ahol a kutyafuttatók vannak). Maga a domb homlokzata homorú, ezért ebből a szögből nem látható. Az alsó oszlopok a helyi tanács táblái, amelyek azt kérik, hogy a talajerózió elkerülése érdekében az emberek ne járjanak a domboldalon / Wikimedia Commons

A sajtgurításra az esztelenségig vakmerő versenyzők jelentkeznek. Nem elég, hogy a domboldal szédítően meredek, a felszín is nagyon egyenetlen. Emiatt aztán például 1993-ban tizenöt ember megsérült, közülük négyen súlyosan, miközben sajtot kergették. A biztonsági aggályok miatt 2009-ben törölték a versenyt, de 2010-ben egy újságírókból és helyi lakosokból álló csoport – ragaszkodva a tradíciókhoz – csak azért is megtartotta az éves sajtgurítást a Cooper’s Hill-en.

Egy büszke helyi sajtkészítő / Wikimedia Commons

2011-ben az eseményt ismét törölték – hivatalosan is, ami maga után vonta a „Mentsd meg a sajtgurítást” nevű kampányt. Úgy tűnik, hogy a helyi identitás részévé vált az ünnep, amit bizonyít egy korábbi sajtgurítás női győztesének – Helen Thorpe-nak – harcias kijelentése is: “Senki sem fog megakadályozni minket, hogy ezt tegyük. Azt mondják, ez nem hivatalos, de mindannyian Brockworth-i emberek vagyunk, és mi ma sajtot gurítunk, tehát ez a hivatalos.” Így 2011-ben is folytatódott a sajtgurítás nemes hagyománya, mintegy 500 ember részvételével. A 2013-as versenyen biztonsági okokból egy habmásolat helyettesítette a sajtot. Ez azonban nem maradt meg sokáig, mivel a nem volt elég nehéz a gurításhoz.

2020-ban és 2021-ben a COVID-19 világjárvány miatt törölték a sajtgurítást.  Végül 2022. június 5-én, vasárnap újból megrendezték és a pünkösd hétfő helyett egy héttel később június 2-ra, majd egy további munkaszüneti napra helyezték át, hogy egy négynapos jubileumi hétvégén ünnepeljék ezzel is II. Erzsébet 70 éves uralkodását.

Az idei női győztes, Abby Lamp (USA), a jól megérdemelt nyereménnyel. Tavaly is ő ért elsőként célba / BBC

2023-ban a washingtoni Cooper Cummings felállította a valaha volt leggyorsabb rekordot, amit a Guiness-rekordok könyve is elismert: 13 másodperc alatt ért célba.

A nők versenyét egy kanadai versenyző, Delaney Irving nyerte meg 2023-ban. Annak ellenére, hogy eszméletlenül ért célba, és csak a mentőautóban szerzett tudomást a győzelméről. Az eseményt követően egyébként összesen hat versenyzőt szállítottak kórházba a mentők.

Ezen a videón elég jól látható, hogy miféle próbatételeknek teszi ki magát, aki Cooper’s Hill-en sajtot kerget:

Forrás: BBC, Great British Tea Party

Borítókép: BBC – Életkép a 2024-es versenyről