Bárkivel előfordulhat, hogy túl sok kalácsot spájzol be húsvétra. Ha megmaradt belőle, ám a sonka meg a torma már elfogyott és anélkül nem eszi meg a család, a kalács kitűnő alapanya lehet süteményeknek is. Fogadjátok szeretettel anyósom receptjét!
Hozzávalók
- egy centi vastagra vágott kalácsszeletek
- 12 dkg mák (ha darált, akkor is át kell őrölni a cukorral)
- kristálycukor (10 dkg a töltelékhez, 5 dkg a tejhez – ízlés szerint bármelyik lehet kevesebb vagy több)
- fél evőkanálnyi porcukor
- egy kis csipet só
- 2 db tojás
- 3-4 dkg vaj (plusz némi vaj a kivajazáshoz)
- narancshéj (kezeletlen héjú narancsból!)
- lekvár
Elkészítése
A mákot összekeverem a cukorral (10 dkg) és ledarálom. A tojások sárgáját a cukor maradékával (5 dkg) habosra keverem. Meglangyosítom a tejet és hozzáadom a narancshéjat. A langyos tejet hozzákeverem a cukros tojássárgájához, utána visszaöntöm és felforralom. Utána kiveszem a narancshéjat, majd a vajat belekeverem a felforralt tejes-tojásos lébe.
Kivajazok egy kisebb tepsit vagy jénait. Egy rétegben belehelyezem a kalácsszeleteket. A tejes lé harmadát ráöntöm, hogy beigya. Ezt megszórom a cukros mák felével. Jöhet egy újabb kalácsréteg, leöntve tejjel és megszórva a cukros mák másik felével. Következhet a harmadik, egyben utolsó kalácsréteg, amit leöntök a maradék tejes lével. Beteszem a sütőbe 180 fokra.
Közben a tojásfehérjéket felverem fél evőkanál porcukorral és egy kis csipet sóval. 25 perc után kiveszem a süteményt a sütőből, megkenem lekvárral, a legvégén pedig a felvert tojásfehérjével. Lapáttal vagy kanállal eligazítom. 10 percre visszateszem a sütőbe, 180 fokon. Vigyázni kell, hogy el ne égjen a tojásfehérje. Ha már karamell színű a teteje, akkor jó.
Rögtön fogyasztható, bár másnap még finomabb, mert összeérnek az ízek. A tojásfehérje miatt tanácsos hűtőben tartani a süteményt.
Borítókép: Megmaradt kalácsból készült sütemény. Fotó: Gárdonyi Ágnes