Bemutatjuk Békés vármegye első, Michelin Guide által ajánlott éttermét

Szerző: | 2024. 12. 18. 07:55

Olvasási idő: 3 perc

Az Újváros Bisztró a régió új turisztikai szenzációja Szarvason, a Holt-Kőrös partján várja vendégeit. A Bib Gourmand minősítésű étteremnek a Michelin Guide azokat a vendéglátóhelyeket emeli ki, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak mérsékelt áron. A Békés vármegyei Újváros Bisztró tulajdonosának célja a helyi hagyományok és a modern gasztronómia egyensúlyának megteremtése.

Szarvas híres az arborétumáról, a természeti környezet szépségéről, a körös-parti vendégházairól, a Vízi Színházról. De az Újváros Bisztrónak köszönhetően egyre inkább gasztronómiai célponttá is vált, sok turista érkezik már kifejezetten azért, hogy kipróbálja az immár a világ legismertebb étterem- és szállodakalauza által is ajánlott éttermet.

Szin Bence tulajdonos hangsúlyozza: „A bisztró már most érzékelhetően hozzájárul a térség turizmusának fejlődéséhez. A Michelin ajánlás hatalmas elismerés nem csak az étterem, hanem a térség gasztronómiai előrelépése szempontjából is”.

A tulajdonosok arra a kérdésre, hogy mégis miért fog egy közgazdász és egy szociálpedagógus egy ilyen projektbe, röviden azt válaszolták: imádják a jó ételeket és italokat és szeretnék ezt a rajongásukat megosztani minél több vendéggel a szülővárosukban.

„Az éttermet a testvéremmel közösen indítottuk el, de ebben az évben már a feleségem az új tulajdonostársam. Kezdetben kicsit túlgondoltuk a koncepciót és túlzottan a saját igényeinkre szabtuk a kínálatot. Rá kellett jönnünk, hogy a vendéglátásban fontos a helyi elvárások figyelembevétele. Ennek érdekében a szó nemes értelmében egyszerűsítettük az ételeinket, letisztult, érthetőbb irányvonalat alakítottunk ki, de úgy, hogy közben a minőség tovább nőtt, megmaradt az innováció, számunkra pedig a vendéglátás szépsége.”

„A bisztró vezetése számunkra – nem titkoltan – egy tanulási folyamat. Úgy vélem, a mostani új koncepcióval közelebb kerültünk a Michelin Guide alapértékeihez” – mondta Szin Bence.

Ez az új elképzelés hangsúlyosan épít a helyi alapanyagokra. „Piltz Zoltán séf – aki egy londoni munkát utasított vissza a projektünk miatt – elkötelezett a helyi termelők bevonásában, de nem zárkózik el a világ más tájainak minőségi alapanyagaitól sem” – árulta el a tulajdonos.

Plitz Zoltán séf, Szin Bence és Szinné Pusztai Szilvia tulajdonosok és Gál Csaba üzletvezető

„A szarvasi kézzel készült burrata több szezonon keresztül az előételeink között szerepelt, a helyi harcsa pedig valamilyen formában állandó szereplője az étlapunknak. A zöldségek nagy része helyi termelőktől érkezik, a kacsát és mangalicát is az Alföldről szerezzük be, de ha szükséges, akár Franciaországból is importálunk” – tette hozzá Szinné Pusztai Szilvia.

„Különleges borlappal is büszkélkedhetünk, emellett kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk a kávéink minőségére. Három különböző kávét kínálunk, hagyományos olasz, illetve hazai és nemzetközi újhullámos pörkölők tételeit, ami nem mindennapos az éttermek életében. Az étterem célja, hogy minden vendég számára elérhető legyen az Újváros Bisztró által nyújtott gasztronómia élmény.”

Szin Bence és Szinné Pusztai Szilvia

Szinné Pusztai Szilvia szerint az elismerés egyfajta ösztönzés is. „Nagyon örülünk, hogy elértük ezt a szintet, de szeretnénk még tovább fejlődni és nemcsak helyi, hanem országos és nemzetközi szinten is egyediséget mutatni, miközben a helyi vendégeknek is érthető, szerethető ételeket kínálunk.”

„A Michelin Guide Bib Gourmand minősítés hatalmas szakmai mérföldkő, nagyon örülünk, hogy a megyében mi érhettük el elsőként ezt az elismerést. Ez megerősítette a csapatot abban, hogy jó úton járunk, azt jelenti számunkra, hogy az elképzeléseinkkel értéket teremtünk. Az ilyen elismerések nem csak rólunk szólnak, hanem az egész térség gasztronómiai hírnevét is erősítik” – fogalmazott Szin Bence.

Képek forrása: Újváros Bisztró